Управителят на НЗОК беше пожертван и това няма да се отрази добре на работата на Касата. Това е мнението на Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК. Пред БНР той обясни, че избраният управител Станимир Михайлов се е оказал "един много смислен човек" и с него се е работело много добре в Надзора. Създаден е един много балансиран бюджет на Здравната каса, за който всички партньори и опозицията казват, че в него има наченки на много добри политики.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров депозираха оставките си в деловодството на Народното събрание в петък, след напрежението между ГЕРБ и ПП/ДБ относно избирането на подуправителя Мавров. Оттеглянето на двамата беше поискано по-рано от партиите, които подкрепят правителството, като от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха, че така изглаждат споровете си.

Веднага след това бюджетът на Здравната каса бе приет гладко в пленарна зала с гласовете на мнозинството след като бе отхвърлен преди това в ресорната комисия.

"Трудно ми е да разбера логиката защо, ако нещо работи, трябва да бъде спряно или съсипано. Очевидно се търсят варианти за постигане на доверие, което много липсва в политиката. Казват, че ще се върви напред на чисто. Но сега в Касата се приемат много смислени решения", коментира Околийски.

Двете оставки са риск за работата на НЗОК на ежедневна база

Двете оставки са риск за работата на НЗОК на ежедневна база

Добрите идеи на ПП не биха се случили без ДПС според Антон Тонев

По думите на заместник-министъра на здравеопазването и с така заложения бюджет има рисковете за някои от общинските болници. Някои от тях функционират само за да може кметът да си запази работата. От финансова гледна точка тези здравни заведения не са защитими, поддържат се на изкуствено дишане и трябва да бъдат преобразувани в лечебни заведения за рехабилитация и долекуване.

Михаил Околийски подчерта, че при областните държавни болници е различно, защото те са гръбнакът на здравеопазването и в новата стратегия на Министерството на здравеопазването ще им се гласува голяма роля.

"Роенето на болниците е много голям проблем, който трябва да решим, защото ресурсът от 8,1 млрд. лева е ограничен и не може да бъде разпределен върху още и още лечебни заведения", каза още заместник-министърът на здравеопазването.

ГЕРБ против мораториум върху нови болници и онколекарствата да се купуват от Касата

ГЕРБ против мораториум върху нови болници и онколекарствата да се купуват от Касата

Партията иска министърът да си носи пряка политическа отговорност