За поставянето на трета, бустерна доза ваксина срещу коронавирус е необходимо да мине известно време. Това заяви пред БНТ имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов.

Той обясни, че не трябва да се бърза с нея, тъй като след проведен пълен качествен курс на имунизацията имаме доказан имунитет не по-малко от 10-12 месеца.

По негови думи до една една година след втората имунизация имаме приличен имунитет, така че не е необходимо да се бърза с третата доза.

Акад. Петрунов обясни, че след третия месец титерът на антителата започва да спада. На шестия - осмия месец имаме сравнително по-ниски антитела в сравнение с началото, така че това също е показател, че трябва да си направим бустерна доза.

Той подчерта, че ваксината не може да има 100% ефективност, защото се поставя на различни категории хора.

Акад. Петрунов убеден, че бустер доза ще е нужна

Акад. Петрунов убеден, че бустер доза ще е нужна

Делта вариантът се развива като болест изключително бързо и боледуват млади хора

До 10% от човешката популация са т.нар. слаби имунологични респондери - те не отговарят на антигенно дразнене с ваксината, тяхната имунна система не реагира качествено и не дава имунен отговор, обясни Петрунов. Той обясни, че хората с компрометиран имунитет са тези над 65-годишна възраст, болните от злокачествени, хронични заболявания, трансплантираните. Затова те се нуждаят от трета доза ваксина. Други групи, за които академикът препоръча бустерната доза, са работещите при специфични условия на труд и тези, които са изложени на постоянен контакт с други хора.

Хората сега тичат до лабораториите, за да си правят изследвания на антителата и клетъчния имунитет, отбеляза Петрунов и подчерта, че хората, които не са в рискова група, е редно да изчакат поне една година, за да си направят бустерна инжекция.

Няма натиск за третата доза, уверява Стойчо Кацаров

Няма натиск за третата доза, уверява Стойчо Кацаров

Третата доза няма да повиши броя на ваксиниралите се в страната

Според него обаче в бъдеще ситуацията с коронавируса ще е като с грипа - всяка година или през две години ще бъдем принудени да правим бустерна инжекция или пълен курс на имунизацията.

Той посочи, че няма противопоказания за едновременното поставяне на COVID и противогрипна ваксина, но препоръча да има поне 14-дневен период между поставянето на двете.

Петрунов напомни, че последните две години не сме имали грип, поради което имунитетът ни срещу него е спаднал. По тази причина той препоръча на хората да си направят и противогрипната имунизация.

Съветът към МЗ препоръча бустер доза на Pfizer/BionTech

Съветът към МЗ препоръча бустер доза на Pfizer/BionTech

За възрастни, лекари в риск и имунокомпрометирани