Общинският съвет на Варна настоява за промяна в методологията за определяне бюджета на Националната здравна каса на Република България, което ще доведе неминуемо да повишаване бюджета на РЗОК - Варна при актуализация на Бюджета.

Общинският съвет - Варна изразява своето безпокойство от практическото намаляване на бюджета на РЗОК - Варна за 2017 г., който към момента в 18 968 628 лв. и е недостатъчен според тях, за нуждите на Варненското здравеопазване.

Общинският съвет на Варна смята, че бюджета на РЗОК - Варна за 2017 г. трябва да бъде коригиран, за да бъде поне равен на миналогодишния. Така ще може да се изпълнят целите и задачите пред здравеопазването във Варна и областта, както и в Североизточна България, откъдето са и много от пациентите.

Настояват бюджета на РЗОК - Варна в съотношението на база на обща сума към броя на населението, да бъде поне близък или равен на бюджета на РЗОК на големите градове, съпоставими с Варна.

Припомняме, че на 19 април директорът на РЗОК във Варна уведоми управителя на НЗОК, че без аргументи е намален бюджетът на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Варна.

Смаленият бюджет на РЗОК ще ограничи  лечението на варненци

Смаленият бюджет на РЗОК ще ограничи лечението на варненци

Да променят методиката за разпределение на бюджетите на РЗОК, искат медиците

Също така, миналата седмица Районната колегия на Българския лекарски съюз-БЛС и директорите на здравните заведения в Пазарджик обявиха, че са против намаляването на средствата за болничната помощ.

Последваха ги и управителите на почти всички болници и здравни клиники в област Стара Загора, които се подписаха под общо писмо до Националната здравно осигурителна каса, с което изразяват категоричното си несъгласие с утвърдените тримесечни стойности на касата за болнична медицинска помощ в региона.

В защита на предложените бюджети от Касата обясниха на 27 април, че "Болниците вероятно не отчитат обстоятелството, че определените им стойности в РЗОК не включват средствата за дейностите, заплащани от ЦУ на НЗОК. Те са за лечение на онкологично болните, диагностика с петскенер, хемодиализа, радиохирургия и роботизирана хирургия, раждания и грижи за новороденото, интензивно лечение и дейности по рехабилитация на детска церебрална парализа. Ако тези дейности са реално извършени от лечебните заведения, те ще бъдат изплатени от НЗОК, увериха от Касата.

Орязаният бюджет не пречи на болниците, уверяват от Касата

Орязаният бюджет не пречи на болниците, уверяват от Касата

НЗОК промени средномесечната стойност, като я намали от 137 млн. на 133 млн. лева