Ветеринарните лекари, които са изпълнили държавната профилактична програма за 2016 г., няма да получат дължимото си възнаграждение, алармираха от Българския ветеринарен на пресконференция в БТА.

България е посочена като пример за справяне с нодуларния дерматит, но ветеринарните медици няма да получат парите си и за дейността по овладяване на това заболяване по животните.

СГП проверява колко струва изследването за нодуларен дерматит

СГП проверява колко струва изследването за нодуларен дерматит

Изследване, което струва стотинки, се купува от държавата за 6 лева

На 8 и 9 септември 2016 година на среща на министрите от ЕС, бяха обсъдени действия за оценка на начина на работа на ветеринарните лекари, каза председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. "Постигнатият от българските ветеринари успех определи България като модел за борба с нодуралния дерматит в Европа. В резултат на това паднаха и санкциите за ограничения при тези заболявания. Ако това не бъде оценено, не виждам как бихме могли да продължаваме да работим", каза д-р Трифон Цветков.

Падат ограничения за фермерите ни след епидемията от нодуларен дерматит

Падат ограничения за фермерите ни след епидемията от нодуларен дерматит

Новата правна рамка позволява мляко, млечни продукти

Дейностите, свързани с изследване на заболевамостта при животните, не подлежат на подпомагане за 2016 година. Това съобщение, вместо поздравителна картичка за професионалния си празник на 14 декември, са получили ветеринарните лекари.
Сред тези дейности е ваксинация срещу син език, както и преглед на пчелни семейства. По тези дейности, които засягат здравето на хората, разходите са около 11 млн. лева, отчитат от Ветеринарния съюз. Но по тази програма са им отпуснати едва около 5 млн. лева.

63 огнища на нодуларен дерматит имало в страната

63 огнища на нодуларен дерматит имало в страната

Те са в 23 общини в 51 населени места

От агенцията (БАБХ) са пратили писмо до Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и до Министерството на земеделието и храните (МЗХ). В него се упоменава, че на базата на Националния план, в изпълнение на програмата, дейността на ветеринарите е 16 млн. лева.

"Има утвърдена тарифа, налице са условия, които биха гарантирали нормалното протичане на целия процес", заяви председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков и призна, че въпреки това има реална опасност тези условия да не бъдат изпълнени.

Ако приемем, че едрите и дребни преживни животни, за които за извършени ветеринарни дейности, се оценяват като актив на 1 млрд. лева, ние срещу бюджет от 15 млн. лева, който е гласуван, установен, защитаваме този 1 млрд. лева, заяви д-р Трифон Цветков.

Унищожават стадо от 120 крави заради нодуларен дерматит

Унищожават стадо от 120 крави заради нодуларен дерматит

В старозагорското село Дълбоки

Съпоставката е обидна за една колегия, която със собствени средства в този период е правила всичко възможно, за да предпази страната от тези заболявания, заяви председателят на Ветеринарния съюз.

Нашата професия, освен че в резултат на нейната работа има стопански ефект, има и здравен ефект, който се отнася до появата на болести, опасни както за животни, така и за хората, допълни д-р Цветков.

Припомняме, нодуларният дерматит е заболяване, което се проявява предимно при говеда, но боледуват и биволите. То е вид шарка.

При откритите случаи в България от ЕК имаше забрана за България наши преживни животни да бъдат изнасяни към други държави-членки и трети страни. Забраната беше и за живи животни, ваксинирани срещу нодуларния дерматит (ЗНД), забрана за движение към други държави членки на говеда на възраст под 6 месеца, които не са ваксинирани срещу ЗНД, а са родени от ваксинирани майки. Една от забраните не допускаше търговия с държави членки или трети страни на прясното месо.

Държавата рекетира ветеринарните лекари, оплака се доктор

Държавата рекетира ветеринарните лекари, оплака се доктор

Принуждавали ги безплатно да работят

По-късно от ВМРО изпратиха съобщение, че подкрепят исканията на ветеринарните лекари.

"Въпреки че ветеринарните лекари изпълниха ангажиментите си, и то изцяло със лични средства, по Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България за 2016 г., УС на Държавен фонд "Земеделие" отказа да им изплати дължимите суми. Обяснението е, че парите са изчерпани", пишат патриотите.

За втора поредна година в навечерието на Коледа и Нова година стотици ветеринарни лекари и семействата им са оставени без средства да посрещнат празниците, алармират от партията.

Депутатът Красимир Богданов от ПФ е изпратил питане към Министерството на земеделието и храните с искане за изясняване на случая и персонална отговорност на виновните.

Кои са причините за неизпълнение на договорените с практикуващите ветеринарни лекари условия и чия е персоналната отговорност те да не се изпълнят, пита народният представител.

Богданов припомня, че на 14 декември 2016 г. от Държавен фонд "Земеделие" приемат указание за разплащане на дейностите, извършени от ветеринарните лекари по Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България за 2016г.

Като отчита успехите по тази програма и акцентира, че ветеринарите влагат свои лични средства, Богданов пише, че би следвало парите да се платят от фонд "Земеделие", по силата на Закона за ветеринаромедицинската дейност.

Въпросното решение на Фонда отлага плащанията за следващата година, с мотива, че парите са свършили. Това забавяне не е първото, тъй като и през 2015г. средствата не са получени навреме, а са изплатени на 2 транша, чак през юни и юли 2016г., припомня депутатът.