"Това, което обявихме през месец декември - до този момент е изпълнено в значителна степен". Това отчете в коментар пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че във Върховна касационна прокуратура са образувани 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници на територията на страната.

Прокуратурата разследва 13 болници за безстопанственост

Прокуратурата разследва 13 болници за безстопанственост

В хода на проверката са проверени 329 договора, сключени от болниците

По отношение на 15 болнични заведения за разпоредени допълнителни проверки, посочи още прокурор №1.

Цацаров обясни, че наказателното преследване е за неизгодни договори. "Наистина има скандални договори, както и наказателното преследване за безстопанственост. Това е решение, но то съвсем не е ключът към проблема", допълни Цацаров.

Прокуратурата чака от Здравно още материали за източването на болниците

Прокуратурата чака от Здравно още материали за източването на болниците

Няма виновни за наводнението в Бургас

Той даде следния пример - "малка болница, която разполага с четири линейки, само че за транспортиране не се ползват тези линейки, а болницата има договор с транспортна фирма, която е собственост на заместник-управителя на тази болница, която има частни линейки и те извършват тази дейност. Това е малко, но е достатъчно и е повече от показателно". Щетите за съответното лечебно заведение са от порядъка на 29 хиляди лева.

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Производства се водят Софийска градска прокуратура

По думите му, всеки български гражданин, който влиза в българска болница е свидетел на това. "В същото време това се случва на гърба на честен и благороден труд на хората в бели престилки. В крайна сметка една малка част от тях осъществяват търговска дейност, а една голяма част от тях лекува българското население и не получава свестни заплати", каза Цацаров.

Главният прокурор информира още, че в резултат на разпоредената в края на декември месец съвместна проверка на МВР и МЗ са проверени общо 329 договора на лечебните заведения от всякакъв характер - за отдаване на площи в здравни заведения, за отдаване под наем на медицинска техника, така и за съвместна дейност, така и договори, които са по прословутия чл. 9 ал. 6 от Закона за здравните заведения - терминът, който най-общо се определя като "болница в болница".

Болниците през април да харчат колкото през февруари, иска Касата

Болниците през април да харчат колкото през февруари, иска Касата

Цените на 136 клинични пътеки са повишени от първи април 2018 г., припомнят от БЛС

Сега са образувани 13 досъдебни производства, а по отношение на 15 лечебни заведения са разпоредени допълнителни проверки.

Разследването е възложено на Националната следствена служба. Производствата се водят от прокурори от Софийска градска прокуратура, за да се избегнат местни обвързаности, съществуващи навсякъде в страната.

Главният прокурор отбеляза още, че когато две здравни заведения работят заедно - частното на територията на държавното, в нарушение на закона и двете ползват еднакви клинични пътеки и пациентите съвсем съзнателно се насочват към частното заведение, е ясно каква е съдбата на държавното. "Бавно, спокойно, то ще бъде погълнато от частното", коментира Цацаров.

Той уточни, че сроковете зависят от конкретната дейност, която се оценява като престъпна и затова са различни.

Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза, че както в образуваните вече досъдебни производства, така и сега става дума за престъпна дейност, която се разследва и която няма отношение към хората, които сега управляват тези болници.

"На практика бяха изискани и проверени всички действащи договори всички сключени договори от държавни и общински болници, огромната част от договорите са сключвани от техни предшественици", коментира той и апелира да не се свързват разследванията с конкретните имена на хората, които в момента управляват болниците.