Нямаме свободни легла, това е големият проблем. Това заяви директорът на Военномедицинската академия проф. Венцислав Мутафчийски по време на церемонията по повод Деня на спасението пред ВМА.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

Относно ситуацията с COVID-19 той обясни, че във ВМА има двойно повече легла в интензивните отделения от заповяданите от РЗИ, защото не може да се връщат пациенти. Мутафчийски изтъкна и че инфекциозната клиника изобщо не е преставала да приема болни, не само с коронавирус, а и с другите инфекциозни заболявания, особено актуални през лятото.

355 са новите случаи на коронавирус

355 са новите случаи на коронавирус

Излекувани през последното денонощие са 215 души

Той посочи, че повечето от загиналите до COVID епидемията са военни медици.

"Разбира се, и в мирно време видяхме, че могат да съществуват такива случаи, и то в големи размери. Над 120 лекари и медицински сестри загубиха живота си в борбата с COVID пандемията, така че нашата професия е изключително рискова. На всеки един лекар му трябват не само умения, за да бъде лекар, явно трябва и нещо друго. Трябва да има сърце, за да е готов да жертва живота си за живота на другите. Затова с особено преклонение се отнасяме към днешния ден", отбеляза той.