Бивш член на Надзорния съвет на Касата е скептичен в безпрепятственото преминаване на Фонда за лечение на деца в чужбина към Здравната каса.

"Надяваме се да стане по-гладко преминаването на Фонда за лечение на деца към Здравната каса, но сме много скептични в тази посока". Това заяви пред БНР адвокат Андрей Дамянов - зам.-председател на Националната пациентска организация и бивш член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Задълженията на Касата към чуждите здравни системи остава проблем, заяви Дамянов.

По думите му все още няма категорични сигнали за отказ от лечение, но има индикации за това, посочи адвокатът. Чуждите болници се стремят да си получат парите веднага, когато става дума за пациенти от България, каза юристът.

"Има уговорки, усилена кореспонденция за всеки конкретен случай със Здравната каса, допълнителни уверения. Всичко това винаги води до забавяне на лечението. За нас това е проблем, особено при някои заболявания, където процесите са бързи и необратими", обясни адвокат Дамянов.

Отказват лечение на българчета в чужбина заради просрочените задължения на НЗОК

Отказват лечение на българчета в чужбина заради просрочените задължения на НЗОК

Организации очакват проблеми с лечението на деца с левкемия

Той припомни, че Фондът за лечение на деца в чужбина бе създаден заради липсата на възможност на държавата да се погрижи за децата. Оказа се, че държавата разчиташе на дарения, за да могат да бъдат лекувани нейните деца. С промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Фондът бе включен в структурата на Касата.

Дамянов изтъкна, че неколкократно са задавали въпроси на Министерството на здравеопазването за преместването на досиетата от Фонда към НЗОК. "За нас останаха неизяснени доста въпроси. Притесненията са свързани с това, че постоянно се говори в бъдеще време", каза адвокат Дамянов.

"Всичко това поражда голяма несигурност и сериозен стрес както в децата, така и в техните родители".

Той очаква, че подаването на документите за лечение на деца ще е най-малкият проблем. "Въпросът е какво се случва, след като бъдат подадени те. Дали тези звена в НЗОК имат капацитета да обслужват по сходен начин заявките на тези хора, дали имат капацитета да преценят кои болници са адекватни за съответното лечение - това са нещата, които ни притесняват", каза юристът.

"Притеснява ни също и въпросът за контрола. Винаги ни е притеснявало как се харчат нашите пари. Това е обществен ресурс. Винаги Здравната каса е имала слабо звено в контрола. За нас това остава водеща тема", каза Андрей Дамянов.

С преминаването на дейността на Фонда в НЗОК проблемът с прозрачността ще остане висящ, песимист е бившият член на Надзорния съвет на НЗОК.