Днес започва ваксинацията срещу COVID-19 във Варна и Търговище.

В морската столица първата ваксина ще бъде поставена на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, предаде БНР с позоваване на областния управител на Варненска област Стоян Пасев.

"Първата ваксинация е на 28-и, тогава започват всички ваксинации във Варна. 28-и и 29-и са дадени като дни. В самите лечебни заведения си имат манипулационни, така че там са ваксинационните центрове. 975 са дозите, които пристигнаха. Половината остават за Варна, другата половина се раздават за останалите пет области в Североизточна България." - поясни областният управител.

Здравният министър се чувства добре часове след ваксината срещу COVID-19

Здравният министър се чувства добре часове след ваксината срещу COVID-19

Инструктиран е да си следи състоянието и да съобщи на лекарите

В Търговище, където също започва ваксинирането на лекари и други медицински специалисти, работещи на първа линия, първи ще бъдат имунизирани медицински лица от Многопрофилната болница в града. За здравното заведение в областния град са предназначени 65 дози от ваксината от общо 80 доставени. Останалите ще бъдат разпределени за Центъра за спешна медицинска помощ в областния град, болницата в Омуртаг и Специализираната очна болница "Доктор Тасков" в Търговище.

Общо 585 души от петте общини на областта са заявили желание за ваксиниране. Това са лекари и медицински специалисти на първа линия в борбата с коронавируса.

Нови дози от ваксината срещу COVID-19 в област Търговище се очаква да бъдат доставени през първите дни на новата 2021 година.

Проф. Балтов: С ваксината хората ще живеят свободно

Проф. Балтов: С ваксината хората ще живеят свободно

Проф. Гигов: Призоваваме всички да се ваксинират, това е единственият изход, ефективността е 95%

Същевременно в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново ще бъдат доставени ваксините срещу COVID-19 за медиците на първа линия от областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тях ваксинациите започват на 29 януари.

Ваксините са за медиците, които работят в COVID-отделенията и в спешните центрове, както и за личните лекари, фармацевтите и стоматолозите в петте области в района, поясни д-р Евгения Недева, директор на РЗИ-Велико Търново

"За Великотърновска област ще бъдат 40 флакона с 200 дози", поясни тя.

За област Велико Търново са предвидени 7 временни имунизационни кабинета, но не във всички ще започне поставяне на ваксината, допълни д-р Недева.

"Ще има имунизация в МОБАЛ-Велико Търново, в многопрофилната общинска болница в Горна Оряховица, в общинската болница в Свищов, в Комплексния онкологичен център", посочи тя.

Все още се уточняват списъците с медиците, които са пожелали да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.