Всичко зависи от броя на заболелите деца, а в момента случаите на заболели са внесени отвън. Случаите на заразени деца не са от разпространение, което е вътре в училищата.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос дали се предвижда конкретна бройка на заразени ученици, за да бъдат затворени отново училищата.

Коментарът си той направи след откриването на модерния биопсиен ангиограф в УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

Ежедневно поддържаме контакт с образователния министър Красимир Вълчев и правим срещи с родителите. Всички препоръки са разписани, достъпни и с ясни критериите кога училища могат да бъдат затваряни.

Той увери, че вследствие на удължената епидемия обстановка до края на ноември не се предвиждат затягане на мерките и те ще останат такива, каквито са.

Нов ангиограф може да лекува повече от 500 пациенти

Нов ангиограф може да лекува повече от 500 пациенти

Биплановият ангиограф помага на хора с мозъчно-съдови заболявания

Директорът на РЗИ Йордан Пенчев обясни, че са преминали 350-400 учители за изследване дали имат изградени антитела от прекараната инфекция. Самото изследване на територията на София-град трябва да приключи до края на октомври и желанието на Пенчев е да бъдат обхванати между 5 и 7 хиляди учители.

Той поясни, че всеки един случай на коронавирус ще бъде контролиран и анализиран. В хода на самото епидемиологично проучване ще бъде преценявано какъв тест да бъде направен, кога трябва да бъде направен и на колко хора трябва бъде направен, каза още Йордан Пенчев.