Хубавото е, че благодарение на биплановия ангиограф в България могат да бъдат лекувани повече от 500 пациенти. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов при откриването на новия модерен бипланов ангиограф в УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

Той е изключително щастлив, че лечебните заведения в България постепенно се обновяват с апаратура. В целия свят такива ангиографи има 250, в ЕС са 80, а в България и на Балканския полуостров само един.

Биплановият ангиограф помага на хора с мозъчно-съдови заболявания. Годишно в страната ни с такива заболявания са около 650 пациенти, без да бъдат включвани хората с инсулти. От тези 650 пациенти, 150 си отиват моментално след такъв тип усложнения, а останалите могат да бъдат спасени.

Лекари не очакват пореден пик на заразата заради старта на учебната година

Лекари не очакват пореден пик на заразата заради старта на учебната година

"Да успокоим топката. Моля ви без паника"

Наличието на такъв център в болницата, където са направени над 1000 подобни процедури, лекарите биха могли да създадат център за обучение на територията на болницата със закупуването на фантоми, за да могат да бъдат обучени други специалисти.

Доц. Станимир Сираков похвали здравният министър, че е бил от запомнящите се асистенти по време на следването му. Горди сме за това, че вече като каним чужденци да работим заедно по такива случаи, подчерта доц. Сираков.

Големите предимства на новия ангиограф е, че има редукция на лъчевото натоварване за пациентите и за лекарите в поне 75 процента спрямо стария апарат. Ние сме на второ място по инвалидизация в България и причината за това е мозъчният инсулт, предупреди доц. Сираков.

Да се спре излишният прием в болници, настояват лекари

Да се спре излишният прием в болници, настояват лекари

Те искат въвеждане на официален индекс на болниците, отчитащ броя на лекуваните случаи

Той се надява на много положителни резултати в новооткрития център. Лекарите определят стария ангиограф като "малкият Чернобил", на който преди това са работили.

Над 80 процента от случаите на мозъчно-съдови заболявания лекарите успяват да върнат пациентите към нормалния живот.