"Радва ме липсата на разговори за забавени линейки, за препълнени болници. Това е минало, но е минало заради усилията на всички и не можем с лека ръка да го забравим и да освободим мерките изведнъж, така че да се върнем в изходна позиция". 

Това заяви в Стара Загора здравният министър Костадин Ангелов. 

По думите му, ако нивата на заболеваемост и смъртност остават стабилни, чак тогава може да говорим за ново разхлабване на мерките. 

Той обясни, че му предстоят срещи с представители на ресторантьорите, но подчерта, че е рано за ново разхлабване на мерките.

Министър Ангелов припомни, че от началото на февруари 37,5% от учениците в системата на средното образования ще се върнат в училище. Като това са близо 200 хиляди български деца. Ще бъдат разхлабени мерките в сферата на спорта и културата, като важни за държавата области.

България има възможността да ваксинира между 50 и 100 хиляди души на ден, подчерта здравният министър. 

Той отбеляза, че организация е създадена, но тя зависи от темпа на доставянето на ваксините в страната.

"Те идват, бъдете сигурни, че нашите решения не се опират на мечти, а на реални доставки на ваксини, които са планове, които ще се случат. Вероятност да останат българските граждани без ваксини не съществува. Предвидените количества, които трябва да получим са абсолютно достатъчно", коментира здравният министър.

При получаване на достатъчно дози в имунизационната кампания ще бъдат включени личните лекари, лечебните заведения и мобилните ваксинационни групи.

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Проф. Тодор Кантарджиев разясни и какви могат да бъдат страничните ефекти

В Стара Загора здравният министър откри пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа в Университетска болница и увери, че министерството е осигурило средства за дооборудването на клиниката с нова апаратура.

Миналата година министерството отпусна 580 хил. лв. - капиталови разходи, необходими на лечебното заведение за ремонта и преустройството. Отделението вече разполага с 12 новооткрити поста, от които ще могат да се възползват 32-ма души, провеждащи диализното си лечение в университетската болница. Министерството на здравеопазването осигури средства на болницата за закупуването на 8 диализни апарата.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%