Представители на 320 руски агенции са на посещение в Крит, за да се запознаят с възможностите за прехвърляне на руски туристи към Гърция, предава кореспондентката на БНР.

Припомняме, че след призива на президента Владимир Путин руските туристи се отказаха от турските курорти. Причината са влошените отношения между Русия и Турция.

Гърция заявява готовност да посрещне хилядите руски туристи. От страна на правителството е поет ангажимент за ускоряване на издаването на визи за руските туристи. Това щяло да стане като се увеличи броят на работещите в гръцките дипломатически мисии в Русия.

Руските туроператори в Крит искат луксозни хотели, добра охрана и гръцки плажове. Освен за Крит се договарят оферти и за други гръцки плажове.

По данни на руските туристически агенции над 3,5 млн. руснаци, които традиционно почиват в Турция, проявяват интерес да почиват през лятото в Гърция или Испания.

Туристическият сезон на остров Крит е с по-голяма продължителност и затова интересът към него е най-силен.

Силен интерес руснаците проявяват и към островите Санторини, Миконос, Корфу и Родос.

Половината от почиващите в Гърция руснаци плащат около 200 евро, за да посетят археологически паметници. За развлечения давали около 500 евро, а в покупките ограничения нямали, сочи статистиката от министерството по туризъм.

Съществена част от изискванията на руснаците е религиозният туризъм. За него туристическият бранш в Гърция също е представил подходящи оферти.