Новото правителство на Австралия, ръководено от лейбъристите, постигна споразумение за 555 милиона евро заради противоречивото решение миналата година да се отмени сделката за френската подводница, съобщи "Ройтерс".

Това е ход, с който Канбера се надява, че ще помогне за поправянето на разрива с Франция.

Миналата година Австралия отмени поръчка за подводници за няколко милиарда долари с френската военна корабостроителница Naval Group и вместо това избра алтернативна сделка със Съединените щати и Великобритания.

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Австралия скъса споразумението за подводници с Франция, Париж бесен

Франция иска обяснение

Този ход вбеси Париж и предизвика безпрецедентна дипломатическа криза. Той също така разгневи Китай, основната изгряваща сила в Индо-Тихоокеанския регион.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе в събота каза  на пресконференция в Сидни, че правителството му е постигнало "честно и равноправно" споразумение с Naval Group.

Отмяната миналата година на поръчката на Канбера за нов конвенционален подводен флот с Naval Group - оценена на 40 милиарда долара през 2016 г.  - дойде след като предишното правителство подписа тристранно партньорство за сигурност със Съединените щати и Великобритания.

Тристранната сделка беше за флот от атомни подводници с американска и британска технология.

Русия притеснена: AUKUS ще позволи на Австралия да влезе в елитен клуб на ядрени подводници

Русия притеснена: AUKUS ще позволи на Австралия да влезе в елитен клуб на ядрени подводници

Това било предизвикателство за глобалното ядрено неразпространение

Албанезе каза, че споразумението ще позволи на Австралия да продължи напред в отношенията си с Франция.

"Като се има предвид тежестта на предизвикателствата, пред които сме изправени както в региона, така и в световен мащаб, от съществено значение е Австралия и Франция отново да се обединят, за да защитят нашите общи принципи и интереси", каза Албанезе в отделно изявление.

Австралия, Съединените щати, Франция и техните партньори изразиха загриженост относно нарастващото влияние на Китай в Тихия океан, регион, който традиционно е бил под тяхна власт. Притесненията им се засилиха, след като Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност по-рано през годината.

"Ние дълбоко уважаваме ролята и активния ангажимент на Франция в Индо-Тихоокеанския регион", каза Албанезе.

Той добави, че очаква с нетърпение да приеме поканата на френския президент Еманюел Макрон да посети Париж.