Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в петък законопроекта за удължаване на правителственото финансиране с три седмици. Така ще се даде на Конгреса повече време да постигне просрочена сделка за финансиране на федералните агенции през останалата част от фискалната година. Това съобщиха от Белия дом, цитирани от АП.

Сенатът одобри мярката в четвъртък с двупартийни 65 гласа "за" срещу 27 гласа "против", с пет повече от необходимите 60 гласа, след като Камарата на представителите лесно одобри законодателството миналата седмица. Всяка партия заключи, че спирането на изборната година ще бъде политически вредно, особено по време на пандемия и конфронтация с Русия заради евентуалната ѝ инвазия в Украйна.

Конгресът удължи финансирането на правителството до 11 март

Конгресът удължи финансирането на правителството до 11 март

За да се избегне локдаун…

Двете страни се надяват, че краткосрочната мярка ще бъде последната, необходима, тъй като преговарящите изготвят компромисни сметки за финансиращи агенции до 30 септември. Откакто бюджетната година на правителството започна миналия 1 октомври, федералните агенции функционират на нива на разходи, одобрени през президентството на Доналд Тръмп.

Новите разходите ще бъдат двупартийни компромиси, но ще позволят на Байдън и демократите, контролиращи Конгреса, да поставят повече приоритет на разходите.

През последните десетилетия Конгресът редовно приключва бюджетната си работа с месеци закъснение. Предотвратяването на спиранията на работата на институциите се превърна в постижение, а не в даденост.