Германия е отворена за използване на замразени руски активи, за да подпомогне военните усилия на Украйна, казаха източници от Министерството на финансите на страната, цитирани от Ройтерс.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще настоява финансовите министри от Групата на седемте големи демокрации да се срещнат в Италия следващата седмица, за да се споразумеят за план за прехвърляне на печалбите от лихви по замразени руски активи, за да осигурят бързо пари на Украйна, каза високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ.

"Ако има юридически жизнеспособен механизъм, който ще ни позволи да използваме още по-добре тези финансови потоци от замразените активи в бъдеще, тогава със сигурност сме готови да го направим", каза един германски източник.

Преговарящите от Г-7 обсъждат от седмици как най-добре да се използват руските финансови активи на стойност около 300 милиарда долара в основни валути и държавни облигации, които бяха замразени малко след като Москва нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Украинският финансов министър ще присъства на срещата, казаха източниците.

Във вторник, страните от ЕС решиха да насочат приходите от замразените активи на Руската централна банка в полза на Украйна.

ЕС очаква активите да донесат около 15-20 милиарда евро печалби до 2027 г. Украйна се очаква да получи първия транш през юли, казаха дипломати от ЕС.

За Кремъл и по-лекият план на ЕС за руските активи си остава кражба

За Кремъл и по-лекият план на ЕС за руските активи си остава кражба

Русия ще счита изземването на приходите от замразените си активи за нарушение на нормите на сметовната икономическа система