Турският премиер Ахмет Давутоглу разкри план за подкрепа на туристическия сектор в страната, съобщава „Ройтерс”. Браншът бе ударен заради напрежението между Турция и Русия, както и вътрешната несигурност. Планът включва 255 млн. лири (87 млн. долара) грант и гъвкавост, за да се даде възможност на туристическите фирми да преструктурират дълга.

Турция е особено популярна сред германските туристи, но се забелязва спад, след като през януари атентатор самоубиец се взриви и уби 10 германци в Истанбул. Междувременно Москва нареди на руснаците да не ходят в Турция, след като през октомври Анкара свали руски самолет близо до границата със Сирия.

Туризмът финансира повече от половината от дефицита по текущата сметка на Турция, по данни от 2014 година. Това се смята за една от най-големите слабости на икономиката на страната.

Турция се сблъсква с множество заплахи за сигурността. Страната е част от водената от САЩ коалиция, бореща се с „Ислямска държава” в Сирия и Ирак. През миналата година имаше самоубийствени атентати в градове, включително Истанбул и Анкара, за които бе обвинена групировката.

Страната също води битки и в подновения конфликт с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК).

Групировка, свързана с ПКК, пое отговорност за атентата в Анкара миналата седмица, при който загинаха 28 души, повечето войници.

Давутоглу обяви, че очаква руските туристи, които предпочитат южните морски градове Алания и Анталия, да продължат да идват в Турция, въпреки позицията на правителството им.

Приходите от туризъм в Турция са спаднали с 14.3 % в последното тримесечие на миналата година. На годишна база приходите са спаднали с 8,3 %, по данни от Турския статистически институт.

TUI, най-големият туроператор в света, този месец отчете 40 % спад на летните резервации за Турция заради притеснения за сигурността.

Осем круизни компании - MSC, Costa, Thomson, Aida, Crystal, Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, са спрели круизите до Турция също заради притеснения за сигурността, по информация от Търговската камара в Измир.

В същото време стана ясно, че нито един руски туроператор не е продал туристически пакет до Турция.