Гражданите на Германия имат все по-малко доверие в настоящия икономически ред. Много гледат критично и на демокрацията, съобщава europe.bg.

Доверието на германските граждани в пазарната икономика е паднало на рекордно ниско ниво. Според представително запитване по поръчка на федералния съюз на германските банки само 48% от тях са на мнение, че германският икономически ред се е доказал като добър. Това е най-ниската стойност от началото на това проучване през 1994 г., когато този процент е бил 73%.

Недоволството от икономическия и обществен ред става ясно и от широко разпространеното чувство да си изключен от растящото благополучие. Само една пета от федералните граждани вярват, че възходът на икономиката ще подобри тяхното лично положение.

Неудовлетворението на хората не отминава и демокрацията. След по-дълга фаза на покачващо се одобрение за първи път има значителен спад. Ако през септември 2009 г. 62% от германските граждани са били доволни от демокрацията, сега са само половината. Повече от четири на десет човека се изказват даже критично.