Самолетостроителната корпорация "Еърбъс" планира напълно да спре да използва руски титан до няколко месеца, предава Ройтерс..

"Ние сме в процес на отделяне от Русия по въпроса за (доставките) на титан. Този въпрос ще отнеме месеци, а не години. В момента "Еърбъс" все още купува определен процент руски титан, но ние очевидно сме на път към независимост от тях", каза Майкъл Шолхорн, главен изпълнителен директор на корпорацията.

Според Шолхорн, компанията вече напълно е премахнала използването на руски титан в производството на военни самолети и ще отнеме известно време, за да замени суровините от Руската федерация и в гражданския сектор на "Еърбъс".

Според агенцията концернът е увеличил покупките на титан от САЩ и Япония. Съобщава се, че сертифицирането на нови доставчици на метала може да отнеме години поради строгите стандарти на космическата индустрия.

"Еърбъс" съобщи за търсенето на алтернативни руски източници на титан за производството си през март 2022 г. Тогава компанията обясни това с желанието да се застрахова срещу прекратяване на доставките от Руската федерация.

Санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия след нахлуването в Украйна прекъснаха основен източник на части и техническа помощ за руския авиационен сектор. Заради санкциите, наложени от Запада на руските авиокомпании е забранено да летят над по-голямата част от Европа и Северна Америка. Американските и европейските производители нямат право да продават самолети, части или да предоставят техническа поддръжка. Русия по същество е откраднала милиарди долари под формата на наети самолети, но те ще бъдат иззети, ако напуснат страната. Има опасения, че Русия все повече ще се отклонява от глобалните изисквания за безопасност.

Китай, потенциален съюзник на руския авиационен сектор, не се отзова на помощ в началото на войната в Украйна, но на 17 юни стана ясно, че Китай има готовност да доставя резервни части за самолети на руските авиокомпании. Дали обаче това ще се случи в действителност не е ясно, защот така Китай би рискувал санкции върху себе си.

Русия узаконява разглобяването на самолети за части

Русия узаконява разглобяването на самолети за части

Тази практика се нарича канибализиране