Китай има готовност да доставя резервни части за самолети на руските авиокомпании. Това заяви пред ТАСС китайският посланик в Москва Джан Ханхуей.

Готови сме да доставяме части за Русия, ние организираме такова сътрудничество, посочи той и увери, че няма ограничения от китайска страна.

Изявлението идва, след като през март беше съобщно, че Китай е отказал да доставя на руските авиолинии части за самолетите им.

На 26 февруари Европейският съюз и Съединените щати решиха да ограничат достъпа на Русия до резервни части след нахлуването в Украйна.

Русия се бори да спаси авиацията си

Русия се бори да спаси авиацията си

Санкциите "хапят" все повече

На руските авиокомпании е забранено да летят над по-голямата част от Европа и Северна Америка. Американските и европейските производители нямат право да продават самолети, части или да предоставят техническа поддръжка. Русия по същество е откраднала милиарди долари под формата на наети самолети, но те ще бъдат иззети, ако напуснат страната.

Като ответна мярка руските власти позволиха на местните превозвачи да продължат да използват самолети, наети от чуждестранни компании.

Преди дни обаче Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз заяви, че са "много притеснени" за безопасността на произведените на Запад самолети, които продължават да летят в Русия без достъп до резервни части и правилна поддръжка.

В Европа са притеснени за състоянието на експлоатираните от Русия самолети

В Европа са притеснени за състоянието на експлоатираните от Русия самолети

Москва няма достъп до резервни части и поддръжка за тях