Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави дългосрочно финансиране в размер на 30 милиона евро на Турция, съобщава "Ройтерс".

Средстава са предназначени за подкрепа на регионите, засегнати от миналогодишните опустошителни земетресения.

От банковата институция посочват, че заемът ще бъде предоставен на дъщерното дружество на турския Ronesans Holding, което се занимава с развитие и инвестиции в търговски недвижими имоти.

Гняв и искане на оставки в Турция година след опустошителното земетресение

Гняв и искане на оставки в Турция година след опустошителното земетресение

Гражданите негодуват срещу небрежността на правителството

Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на капиталовите разходи на два търговски центъра в югоизточните провинции Кахраманмарас и Шанлъурфа, които бяха засегнати от земетресенията през февруари 2023 г. Заемът ще бъде обезпечен с гаранция от Европейския съюз.

Финансирането ще помогне и за подпомагане на бизнеса и поминъка в региона, който е изправен пред недостиг на работна ръка след миграцията от района вследствие на бедствието.

Вчера турската хазна и ЕБВР подписаха меморандум за разбирателство за финансиране в размер на 500 милиона евро в подкрепа на усилията за съживяване на района, опустошен от земетресението.

Земетресението от 6 февруари 2023 г. с магнитуд 7,8 по Рихтер - най-смъртоносното бедствие в съвременната история на Турция, изравни цели градове със земята в югоизточната част на страната и в съседна Сирия. Той причини смъртта на над 50 000 души в Турция, около 5 900 в Сирия и остави милиони без дом.

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Ердоган обеща да възстанови щетите от земетресенията до една година

Всяко пострадало семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири