Правителствата в Европа са отделили близо 500 милиарда евро през последната година, за да предпазят гражданите и бизнеса от скока на цените на газа и електроенергията. Това сочи проучване, публикувано от мозъчния тръст "Брьогел", съобщава "Ройтерс".

Заради месеците на поскъпване правителствата въвеждат мерки за ограничаване на цените на електроенергията на дребно, намаляване на енергийните данъци и предоставяне на субсидии на потребителите.

Европейските цени на газа и електроенергията скочиха рязко, след като Русия намали износа на енергийни продукти, за да отмъсти на Запада за наложените й санкции заради нахлуването й в Украйна.

По данни на "Брьогел" 27-те страни членки на ЕС общо са отделили 314 милиарда евро за мерки за облекчаване на кризата, а Великобритания е заделила 178 милиарда евро.

Ако се включат паричните средства, които управляващите в отделните страни са предвидили за национализиране, спасяване или предоставяне на заеми на енергийни компании в затруднено положение, то тогава правителствата в ЕС са похарчили близо 450 милиарда евро, посочва мозъчният тръст.

Гърция бори енергийната криза с €6 млрд.

Гърция бори енергийната криза с €6 млрд.

Правителството ще субсидира сметките за ток на гърците

По-рано днес стана ясно, че Германия национализира вносителя на газ Uniper, а Великобритания налага таван на цените на тока и газа за бизнеса.

Много от мерките са въведени временно, но "Брьогел" отбелязва, че държавната намеса се е увеличила, за да стане "структурна".

Това очевидно не е устойчиво от гледна точка на публичните финанси, заявяват от мозъчния тръст.

Правителствата с повече фискално пространство неизбежно ще управляват по-добре енергийната криза, като изпреварват своите съседи за ограничените енергийни ресурси през зимните месеци, се посочва в проучването.

Медведев: Европа потъва в енергийна криза, а Русия има колосални запаси в Арктика

Медведев: Европа потъва в енергийна криза, а Русия има колосални запаси в Арктика

Русия ще разшири сътрудничеството с приятелски страни в Азия, Африка и Латинска Америка

Германия - най-голямата икономика в ЕС, е и най-харчещата страна в блока - тя заделя за справяне с енергийната криза 100 милиарда евро, срещу 59 милиарда евро в Италия или 200 милиона евро в Естония.

Хърватия, Гърция, Италия и Латвия са заделили повече от 3% от своя БВП за борба с енергийната криза.

Миналата седмица ЕС предложи мерки за целия блок в отговор на главоломно високите цени на енергията.

България иска общоевропейско решение за енергийната криза

България иска общоевропейско решение за енергийната криза

Евросредствата да са насочени към демографските проблеми, настоява Пеканов