Европейският съюз обмисля да включи забрана за внос на злато от Русия в новия си пакет от санкции срещу страната. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред репортери по време на официалното си посещение в Северна Македония.

Новите наказателни мерки срещу Москва ще бъдат въведени поради продължаващата военна операция в Украйна.

Мишел посочи, че ЕС работи по плана с партньорите си от Групата на държавите с най-развити икономики в света - Г-7.

Той подчерта и че приоритетът трябва да бъде всички страни, които вече са въвели санкции срещу Русия, да приложат този ход.

САЩ и Г-7 налагат санкции на руското злато

САЩ и Г-7 налагат санкции на руското злато

Нов удар по икономиката на Кремъл

В случай че въведе такава забрана, ЕС ще последва САЩ и Канада, които вече наложиха забрана за внос на руско злато.

Западните санкции срещу Русия не са насочени пряко към търговските доставки на злато, но много банки, превозвачи и рафинерии спряха да работят с руския ценен метал след началото на конфликта в Украйна.

Златото е изключително важен актив за руската централна банка, която се сблъска с ограничения в достъпа до някои от активите си, държани в чужбина, заради западните санкции.

Акциите на руските златодобивни компании, търгувани в чужбина, се сринаха тази година поради трудности, свързани с продажбата на злато и изплащането на заеми на банки, на които са наложени санкции.

Русия произвежда около 10% от златото, добивано в света всяка година. Нейните златни запаси се утроиха, откакто анексира Крим през 2014 г.

И Австралия забрани вноса на злато от Русия

И Австралия забрани вноса на злато от Русия

Санкциите са наложени от САЩ, Канада и Япония