Федералният резерв (ФЕД) запази лихвения процент в диапазона от 0% до 0,25% годишно, съобщи АП.

Агенцията се позова на двудневното заседание, което приключи днес.

Решението на ФЕД съвпадна с прогнозите на икономисти и участници на пазара.

ФЕД също така заяви, че планира да продължи да намалява програмата си за обратно изкупуване на активи и планира да я прекрати през март.

"Икономическата активност и заетостта продължиха да се засилват. Най-тежко засегнатите от пандемията сектори се подобриха през последните месеци, но са засегнати от скорошния скок на случаите на COVID-19", се казва в доклада.

Увеличаването на работните места през последните месеци е значително, а нивото на безработица е намаляло значително, отбелязва АП.

Пауъл: Фед ще повиши лихвите повече, ако инфлацията се запази

Пауъл: Фед ще повиши лихвите повече, ако инфлацията се запази

САЩ рано или късно трябва да се заемат с федералния дълг и неговата траектория

"Проблемът с дисбалансите в търсенето и предлагането, причинени от пандемията и отварянето на икономиката, продължава да допринася за високата инфлация. Като цяло финансовите условия остават благоприятни, отчасти поради действията на ФЕД за подкрепа на икономиката и притока на кредити към САЩ домакинства и предприятия", се казва в документа.

По-нататъшното състояние на икономиката продължава да зависи от развитието на епидемиологичната ситуация в САЩ.

Очаква се напредъкът във ваксинацията, както и облекчаването на проблемите на веригата за доставки, да подпомогнат растежа на икономическата активност и заетостта и да помогнат за намаляване на инфлацията. Въпреки това остават рисковете за икономическите перспективи, включително от появата на нови щамове на COVID-19.

ФЕД има за цел да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план. За да подкрепи тази цел, комисията реши да поддържа целевия диапазон за лихва по федералните фондове от 0-0,25%.

Фед може да започне да повишава лихвите през март

Фед може да започне да повишава лихвите през март

Джеймс Булард: В добра позиция е да предприеме допълнителни стъпки за контрол на инфлацията

От февруари обратното изкупуване на американското министерство на финансите ще бъде намалено до $20 милиарда от сегашните $40 милиарда, ипотечните облигации до $10 милиарда от $20 милиарда.

ФЕД е готов да коригира подхода си към паричната политика, ако е необходимо, ако възникнат рискове, които биха могли да попречат на постигането на цели.

Неблагоприятните тенденции са свързани с епидемиологичната ситуация, условията на пазара на труда, инфлационния натиск и инфлационните очаквания, развитието на финансовите пазари, както и международните събития.

Водещите американски индекси отбелязаха повишение след обявяването на решението на Федералния резерв.