Рейтинговата агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Словения от А на А- с негативни перспективи заради влошаващия се банков сектор в страната през 2012 година, съобщават световните агенции.

Липсата на подходящ и надежден план за рекапитализиране на банковия сектор продължава да оказва натиск върху рейтинга", се казва в съобщението на агенцията.

Агенцията допълва, че условията за финансиране в страната са се влошили, което е довело до трудности за правителството да изпълни фискалните изисквания и тези за рекапитализация на банките.

„Фич" подчерта, че перспективата на рейтинга на страната е негативна, което означава, че рейтингът може да бъде намален в средносрочен план. „Фич" намали рейтинга на страната през януари с две нива.

Понижаването от „Фич" идва, след като „Муудис" и „Стандард енд Пуърс" миналата седмица го понижиха ( респективно Baa2 и А) и така има риск Словения да стане шестата страна от еврозоната след Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър, поискала международна финансова помощ.

Вероятно Словения ще се нуждае от инжектиране на 2.8 милиарда евро в банковия сектор тази година и следващата, увеличавайки държавния дълг до 63% от БВП до 2014 от 47.6% през 2011 година, смята „Фич".

Според агенцията държавата е заплашена от ново понижаване на рейтинга й, ако не успее да намери нужното финансиране.