Гърция планира да повиши още инвестиционния праг за "златни визи" за чужденци до 800 000 евро за недвижими имоти в градове и острови, където има голямо търсене. Това обяви премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от "Ройтерс".

Гърция стартира за първи път схемата си за златни визи през 2014 г., предоставяйки на чужди граждани подновяемо петгодишно разрешение за пребиваване на територията ѝ в замяна на инвестиция в имоти в размер на 250 000 евро.

Миналата година тя повиши прага до 500 000 евро в определени квартали на столицата Атина и втория по големина град Солун, както и на островите Миконос и Санторини - две от основните туристически дестинации.

Гърция давала златни визи на китайци, руснаци и турци

Гърция давала златни визи на китайци, руснаци и турци

Цели квартали се отдавали под наем

Днес в парламента Мицотакис заяви, че правителството обмисля да повиши този праг допълнително в определени градски райони и на островите, без да дава повече подробности.

"Това, което обсъждаме с министъра на финансите и вярвам, че ще можем да обявим нещо много скоро, е допълнително значително увеличение на инвестиционния праг за златни визи", посочи той.

По негови думи прагът може да достигне до 800 000 евро.

По данни на Министерството на миграцията от 2018 г. насам Гърция е издала малко над 17 500 златни визи, като 61% от тях са за китайски граждани. Освен пребиваване в Гърция, визите позволяват и свободно пътуване в рамките на Шенгенското пространство.

Евродепутатите "за" правила в ЕС за "златните визи“

Евродепутатите "за" правила в ЕС за "златните визи“

Искат и забрана за "златните паспорти"