Газопроводът "Северен поток 2" ще започне да функционира през следващите няколко дни. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Очакванията са проектът за "Северен поток 2", който възлиза на 11 млрд. долара, да удвои капацитета на съществуващия газопровод "Северен поток" през Балтийско море и да позволи на Русия да заобиколи Украйна, когато доставя газ към Европа.

През август тази година САЩ наложиха нови санкции на "Северен поток 2" едва месец, след като Вашингтон се договори с Германия да не пречи на довършването на газопровода от Русия през Балтийско море.

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна определя газопровода като руско оръжие и заплаха за европейската сигурност

Според Белия дом руските енергийни трасета разширяват влиянието на Москва върху енергийните ресурси на Европа и отслабват сигурността на Украйна и страните от НАТО от Източния фланг на Алианса.

Русия става за Германия все по-важен доставчик на газ: през 2020 година половината количество от това гориво, изразходвано в Германия, е било руско производство. Тоест зависимостта на страната от руския газ нараства, а може би ще продължи да нараства и занапред, защото редица европейски държави свиват добива на собствен газ.