Германия вероятно няма да изпълни целите за ноември за запълнеността на газохранилищата, определени от правителството, за да избегне енергийна криза, каза ръководителят на германския енергиен регулатор Клаус Мюлер пред германската медия t-online в четвъртък, предупреждавайки, че най-голямата икономика в Европа е изправена пред две трудни зими, предава Ройтерс.

Германия е във втората фаза на триетапен план за намаляване на зависимостта си от руския газ заради войната в Украйна. Русия драстично намали потоците към Европа през тръбопровода "Северен поток 1" от средата на юни и в момента доставя само 20% от договорените количества, като цитира технически проблеми. Европа твърди, че този ход е политически мотивиран.

Компанията вече е постигнала първата си цел съоръженията за съхранение на газ да бъдат пълни на 75% до 1 септември. Следващите цели са нивата на съхранение да достигнат 85% до 1 октомври и 95% до 1 ноември.

"Не очаквам да постигнем следващите цели за съхранение толкова бързо, колкото първата", каза Мюлер.

Постигането на целта от 85% "не е невъзможно, но е много амбициозно", особено до 1 октомври, ако газ вече се използва за отопление, каза Мюлер.

"При всички наши сценарии няма да достигнем средно ниво на запълване от 95% към 1 ноември. Едва ще успеем да направим това, защото отделните системи за съхранение са започнали от много ниско ниво", каза той.

Мюлер каза, че германците трябва да пестят газ, тъй като са изправени пред потенциални проблеми през следващите няколко години.

"Не става дума само за една зима, става въпрос за поне две и следващата зима може да бъде още по-тежка", каза той, добавяйки, че недостиг на газ през зимата е много вероятен.

Германия изключва възможността да одобри "Северен поток 2"

Германия изключва възможността да одобри "Северен поток 2"

Няма да подкрепи и намаляването на санкциите