В петък Германия ще изключи три от последните си шест атомни електроцентрали, което е още една стъпка към пълното оттегляне на страната от ядрената енергетика. Това предаде Ройтерс.

Реакторите Brokdorf, Grohnde и Gundremmingen C, управлявани от компаниите E.ON и RWE, ще бъдат спрени в петък след три и половина десетилетия експлоатация.

Последните три атомни електроцентрали - Isar 2, Emsland и Neckarwestheim II - ще бъдат изключени до края на 2022 г.

Правителството на Германия реши да ускори постепенното отказване от ядрената енергия след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната централа в най-тежката ядрена катастрофа в света след Чернобил.

Притеснения в Германия за съхранението на радиоактивните отпадъци от АЕЦ

Притеснения в Германия за съхранението на радиоактивните отпадъци от АЕЦ

Един от големите проблеми на ядрената енергетика

Отказът от енергия, смятана от някои за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата европейска икономика, която е изправена пред амбициозни цели в областта на климата и нарастващи цени на електроенергията.

"За енергийната индустрия в Германия отказът от ядрената енергетика е окончателен", заяви Керстин Андреае, ръководител на асоциацията на енергийната индустрия BDEW.

Шестте атомни електроцентрали са допринесли за около 12% от производството на електроенергия в Германия през 2021 г., сочат данни на BDEW. Делът на енергията от възобновяеми източници е почти 41%, като въглищата произвеждат малко под 28%, а газът - около 15 на сто.

Германия има за цел да направи така, че възобновяемите енергийни източници да покриват 80% от търсенето на електроенергия до 2030 г. чрез разширяване на инфраструктурата за вятърна и слънчева енергия.

Германия компенсира с милиарди енергийните компании заради отказа от АЕЦ-ите

Германия компенсира с милиарди енергийните компании заради отказа от АЕЦ-ите

Последната АЕЦ в Германия ще бъде спряна най-късно до края на 2022 г.