Гърция е намалила вноса на руски газ с повече от половината през тази година благодарение на увеличените доставки от други производители до единствения си терминал за втечнен природен газ (LNG) близо до Атина, съобщи "Ройтерс".

Агенцията се позова на данни от оператора на газопреносната мрежа на страната.

От години Гърция разчита на Русия за около 40% от нуждите си от газ, но е увеличила покупките на втечнен природен газ от други държави в съответствие с плана на Европейския съюз за намаляване на зависимостта от руската енергия.

Гърция стимулира пестенето на електроенергия през зимата със субсидии

Гърция стимулира пестенето на електроенергия през зимата със субсидии

Размерът на субсидията зависи от количеството спестена енергия

Гърция получава руски газ по газопровода Turkstream, който доставя газ и на Унгария през Сърбия.

Нейното съоръжение за втечнен природен газ на островчето Ревитуса, на 40 км от Атина, може да съхранява 225 000 куб. м газ и да регазифицира 1400 куб. м на час.

То привлича все по-голям интерес от страна на местни и регионални вносители и играе ключова роля в енергийната стратегия на страната и усилията ѝ да повиши сигурността на доставките преди зимата, заяви пред "Ройтерс" Мария Рита Гали, главен изпълнителен директор на гръцкия оператор на газопреносната мрежа DESFA.

"В контекста на енергийната криза Ревитуса е инфраструктурата за внос, терминалът за внос, който дава възможност на различни източници на доставки, на различни източници на втечнен природен газ да достигнат до гръцкия газов пазар", каза Гали.

"Още тази година, след като използвахме максимално Ревитуса, видяхме, че вносът на газ от Русия спадна от 40 % на по-малко от 20 %."

С увеличаването на търсенето на втечнен природен газ в целия свят товарите, пристигащи в Ревитуса, са се удвоили на годишна база.

България също внася втечнен природен газ през терминала, след като беше отрязана от руските доставки поради отказа ѝ да плаща в рубли.

Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни

Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни

Регионалният министър обвини кабинета "Петков" за спирането на процедурите по строеж на магистрали

В изказване на енергийна конференция в Букурещ в четвъртък министърът на енергетиката Костас Скрекас заяви, че досега през тази година страната му е изнесла 2 млрд. куб. м природен газ за България и съседните държави, което е повече от 0,7 млрд. куб. м през 2021 г.

"Налице е нарастващ интерес. Имаме много заинтересовани страни, които искат да резервират слотове в терминала", каза Гали.

"През октомври ще проведем търга за 2023 г. ... и наистина очакваме силен интерес от страна на национални и международни участници".

Близо две трети от 6,5 млрд. куб. м газ, които Гърция потребява годишно, се използват за производство на електроенергия.

Подобно на други европейски държави, тя се бори с рязкото покачване на цените на енергията и от миналата година е похарчила около 9 млрд. евро (8,85 млрд. долара) за субсидиране на сметките за електроенергия на домакинствата и предприятията.

За да се справи с неимоверно нарастващите разходи и да сведе до минимум риска от недостиг на газ в случай, че Москва намали потоците, страната отново отвори някои въглищни централи и е готова да прехвърли някои газови централи на дизелово гориво.

През юли DESFA нае т.нар. плаващо хранилище, което е закотвено в близост до Ревитуса и може да увеличи капацитета си за съхранение с още 145 000 куб. м газ, ако е необходимо.

Трудна зима в Гърция за избралите да се топлят на газ

Трудна зима в Гърция за избралите да се топлят на газ

Нови помощи от правителството в Атина

Очаква се плавателният съд да остане там до края на 2023 г., докато DESFA търси постоянно решение, което би включвало закупуването на плавателен съд, който може да бъде свързан с Ревитуса с тръбопровод, каза Гали.

"Ако днес нямахме Ревитуса, щяхме да бъдем като други централнобалкански държави, напълно зависими от вноса на руски газ", каза Мария Рита Гали.