Повишаването на потребителските цени в Куба през 2021 г. ще достигне 70 %, съобщи министърът на икономиката Алехадро Хил, цитиран от АФП.

"Очевидно ще завършим с равнище на инфлацията над 70 процента", заяви министърът, представяйки свой доклад пред парламента.

Експерти посочват, че предврителните прогнози за инфлацията бяха за 2%.

Икономиката на Куба се сви с 10,9% през 2020 г., тъй като пандемията на коронавирус опустоши туристическия сектор на страната. Това беше допълнително утежнено от новите санкции, наложени от Съединените щати по време на президентството на Доналд Тръмп.

Куба: Посолството на САЩ иска да разклати властта в Хавана

Куба: Посолството на САЩ иска да разклати властта в Хавана

Позиция на президента на Острова на свободата

Правителството планира да повиши петкратно заплатите на чиновниците, за да я преодолее, но около 40 % от кубинците са в сивия сектор. Това означава, че сама ще трябва да се справя с удара върху доходите си.

След разпадането на Съветския съюз Куба въвежда т.нар. "доларизация", тоест използва американски долари редом със собствената си валута.

Миналата година Куба отвори отново "доларовите магазини", където всеки може да закупи стоки, включително храна и санитарни материали, за долари или друга чужда валута.