Долната камара на парламента на Италия одобри предложените от правителството жестоки мерки за съкращаване на бюджета, съобщава БиБиСи.

Документът ще получи силата на закон официално, след като бъде подписан от президента на страната.

Одобрението на суровите мерки е свързано с гласувания вот на доверие в правителството. "За" гласуваха 329 от депутатите, "против" се обявиха 275 парламентаристи от опозицията.

По-рано документът бе одобрен от горната камара, както и чрез гласувания вот на доверие.

Съгласно приетите предложения се предвижда реализиране на икономии в размер на 25 милиарда евро или 32 милиарда долара за периода 2011 - 2012 година.

Планът на правителството на Силвио Берлускони предвижда в следващите три години да бъдат замразени заплатите на служителите, заети в бюджетната сфера.

Програмата предполага чрез мерките да се намали бюджетния дефицит до 3%, както и да се „убедят" крупните инвеститори в това, че страната не е заплашена от гръцкия сценарии.

Опозицията определи действията на правителството като „неадекватни" и изтъкна, че „не предлагат начини за осигуряване на допълнителен икономическото развитие".

Голяма част от заетите в публичния сектор - транспортни работници, лекари, дипломати, адвокати, съдии и други, вече проведоха протестни действия срещу тези мерки.