Макроикономическата ситуация в Европейския съюз е много по-добра, отколкото очаквахме - обяви председателката на Европейската централна банка - Кристин Лагард в Словения, която председателства Съвета на ЕС.

Същата оценка направи и еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, като даде за пример показателите от второто тримесечие на годината. По думите му тези показатели са по-оптимистични от очакваното.

"Не е време за рестриктивна политика. Това би било твърде опасно" - обърна внимание комисар Джентилони, цитиран от Ройтерс.

И от Европейската централна банка изпратиха сигнал към Съвета на ЕС, че идеята да се премахне безпрецедентната подкрепа по време на пандемията, осигурена за бизнеса, може да се реализира, но на доста по-късен етап, за да се даде шанс на постепенното връщане към нормалното.

ЕЦБ предупреждава за икономически последици от Делта Covid варианта

ЕЦБ предупреждава за икономически последици от Делта Covid варианта

Инфлацията се е повишила в еврозоната, банката трябва да запази условията за финансиране за всички сектори на икономиката

Междувременно стана ясно, че ЕЦБ свива мащабната си програма за изкупуване на облигации през следващите три месеца, отразявайки по-слънчевите перспективи за европейската икономика.