Молдова все още не е платила за доставките на газ от "Газпром". Това съобщи руската държавна корпорация, информира "Новости".

"Текущото плащане за газ от Молдова не е постъпило. Срокът от 48 часа след направеното уведомление за прекратяване на доставките заради неплащане изтича днес", уточни представителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

По-късно стана известно, че министър-председателят на Молдова Наталия Гаврилица е изпратила искане до парламента за спешно разглеждане на изменения в закона за държавния бюджет за 2021 г., за да се отпуснат средства за погасяване на дълга към руската компания.

Молдова вече има нормални доставки на газ

Молдова вече има нормални доставки на газ

След като с "Газпром" бе постигнато споразумение

Искането ѝ ще бъде разгледано днес в 15:00 часа българско време. Ако Постоянното бюро одобри искането, то ще бъде внесено в дневния ред на парламентарното заседание, насрочено за утре (25 ноември).

Властите на страната в периода от 22 октомври до 20 ноември въведоха извънредно положение в областта на енергетиката, тъй като споразумението за доставки на газ беше към своя край. С удължаването му възникнаха трудности заради дълговете на Кишинев към "Газпром". На 29 октомври обаче беше подписан нов договор за пет години, при условие, че се проведе одит на задлъжнялостта на "Молдовагаз" през 2022 г. Предвижда се дългъг да бъде погасен в рамките на пет години, като се начислява лихва.

Молдова и „Газпром“ все пак се разбраха за газовите доставки

Молдова и „Газпром“ все пак се разбраха за газовите доставки

Формулата за ценообразуване е предложена от молдовската страна...

В понеделник "Газпром" обяви, че ще спре доставките за Молдова в рамките на 48 часа, ако не получи дължимото плащане на 22 ноември. Ръководителят на "Молдовагаз" Вадим Чебан каза, че се е обърнал към правителството и е поискал заем за плащане за гориво в размер на около 74 млн. долара. Вицепремиерът Андрей Спину отбеляза, че правителството ще отпусне необходимите средства, но за това Кишинев се нуждае от повече време - решението трябва да бъде одобрено от парламента, разглеждането на този въпрос е насрочено за 25 ноември.

В същото време вчера Спину изрази надежда, че днес ще може да обсъди ситуацията с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер.

Както Куприянов отбеляза по-рано, договорът за доставка е сключен практически при условията на Кишинев, но със съществен и важен момент - стопроцентно плащане на текущите плащания навреме.

Борел: Русия превръща газа в оръжие срещу Молдова

Борел: Русия превръща газа в оръжие срещу Молдова

"Газпром" удвоява цената и спира доставки, ЕС вижда политически проблеми, което изисква европейска подкрепа