"Икономиката на САЩ се оказа устойчива", заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева на пресконференция малко след публикуването на актуализираните данни.

Георгиева също така отправи предупреждение за продължаващата безизходица в САЩ по отношение на повишаването на лимитите на дълга преди крайния срок 1 юни и призова републиканците и демократите в Конгреса да стигнат до "бързо решение", отбеляза АФП.

"Смятаме, че американският пазар на държавни ценни книжа е котва за световната финансова система и тази котва трябва да се запази", каза тя.

Очаква се растежът на реалния БВП в САЩ да се повиши с 1,7% през тази година, в сравнение с прогнозираните по-рано тази година 1,6%, преди да се забави до 1,0% през 2024 г., се казва в изявление на МВФ.

В изявлението на МВФ се посочва, че нивото на безработица в САЩ, което в момента е почти рекордно ниско, се очаква леко да се повиши, а "забавящият се, но все още стабилен растеж" ще го доведе до 4,4% до края на следващата година.

Новата прогноза на МВФ за САЩ следва последните данни, които показват устойчива икономика въпреки агресивната кампания на Федералния резерв на САЩ за повишаване на лихвените проценти с цел противодействие на високата инфлация и неотдавнашните напрежения в банковия сектор.

По отношение на инфлацията Георгиева заяви, че устойчивото търсене и силният пазар на труда са били "нещо като нож с две остриета" за икономиката на САЩ.

"Те със сигурност са били стимул за американските семейства, но също така са допринесли за по-устойчива инфлация, отколкото се очакваше", каза тя.

МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има много сериозни последици

МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има много сериозни последици

Демократи и републиканци трябва да работят за постигане на консенсус, за да вдигнат тавана на дълга

Сега МВФ очаква инфлацията да остане упорито над целта до 2025 г.

В резултат на това, каза Георгиева, работата на ФЕД по повишаването на лихвените проценти "все още не е съвсем свършена".

Лихвените проценти "ще трябва да бъдат малко по-високи за по-дълго време", ако Фед иска успешно да понижи инфлацията до дългосрочната си цел от два процента, каза тя.

Прогнозата на МВФ сочи, че основният лихвен процент по кредитите на Фед трябва да се повиши с поне още 25 базисни пункта, за да завърши годината на ниво от 5,4%, а след това да се задържи там и през следващата година.

Лихвеният процент по федералните фондове ще бъде малко под сегашния си диапазон между 5 и 5,25 %, прогнозира МВФ.

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Няма алтернатива на повишаването на тавана на дълга

Последните прогнози на Фед от март предвиждат лихвеният процент да се задържи на сегашното си ниво през тази година, след което да спадне до 4,3% през 2024 г.

Макар че анализаторите остават разделени по отношение на вероятността за повишаване на лихвения процент на следващото заседание на Фед на 13-14 юни, според данни на CME Group сега търговците на фючърси дават приблизително 67% шанс централната банка на САЩ да гласува за това.