Директорът на европейския отдел на Международния валутен фонд (МВФ) Алфред Камер заяви в понеделник, че Молдова може да излезе от сегашната криза по-рано от останалата част от Европа, съобщи "Молдпрес".

В изявленията си, направени в края на тридневното му посещение в Кишинев, служителят отбеляза, че Молдова е била засегната от инфлацията по-рано от останалата част от Европа. В резултат на това, Националната банка на Молдова (BNM) предприе мерки на паричната политика по-рано от централните банки от останалата част на Европа, за да спре и контролира инфлацията.

"Сега виждаме, че инфлацията вече намалява в Молдова. БНМ вече си позволи отпускане на паричната политика, поради успешната борба с инфлацията. Въпреки това проблемът с високата инфлация остава. Трябва да продължим да полагаме усилия за тази цел", каза директорът на Европейския департамент на МВФ.

Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Според военния министър няма непосредствена военна опасност

Камер каза още, че въпреки кризите, пред които е изправена, първата в контекста на пандемията, а след това в контекста на рисковете за енергийната сигурност, Молдова също така е постигнала значителен напредък в изпълнението на мерките, предвидени в програма с МВФ.

"Заедно с правителството се фокусирахме върху реформата в сектора на държавните предприятия, както и върху антикорупционните усилия, върху бюджетното, фискалното и финансовото управление. Всички необходими мерки бяха изпълнени успешно", добави представителят на МВФ.

Камер за първи път посети Молдова в качеството си на директор на Европейския департамент на МВФ и проведе дискусии с президента Мая Санду, министър-председателя Дорин Речан и управителя на BNM Октавиан Армасу.

Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Според военния министър няма непосредствена военна опасност

Припомняме, че изявлението идва, докато в страната се провеждат многохилядни протести срещу инфлацията. В същото време, Кишинев обяви, че е обект на "хибридна война, породена от Русия", която има за цел да свали правителството ѝ.