Възстановяването на Венецуела от икономическата криза може да отнеме няколко десетилетия. Това прогнозира директорът на Международния валутен фонд (МВФ) за Латинска Америка Алехандро Вернер пред АФП.

Прогнозите на МВФ за Венецуела за 2019 г. са катастофални - свиване с 25% на БВП, 10.000.000% хиперинфлация и 44,3% безработица.

По думи на Вернер това неизбежно ще доведе до масово емигриране от страната. Производството на петрол също ще продължи да се срива главоломно по негови думи.

Индия отряза Мадуро за петрола

Индия отряза Мадуро за петрола

Спира да търгува с Венецуела по настояване на Помпео

Запитан какви мерки е предприел МВФ по въпроса Вернер посочи, че първата стъпка, когато Венецуела се сдобие с правителство, отворено за международна подкрепа, ще бъде оказването на хуманитарната помощ. След това ще се пристъпи и към мерките за икономическото възстановяване на страната. За целта обаче ще са необходими няколко десетилетия според него.

Опитът със страни, които са преминали през подобен колапс заради въоръжени конфликти, граждански войни или природни бедствия, показва, че повече от тях възстановяват жизнения си стандарт след едно или няколко десетилетия, посочи той.

Вернер обаче е оптимист по отношение на "трагедията с петрола", през която преминава страната. Според него благодарение на богатите ресурси на страната, тя ще успее да се измъкне от колапса.

Венецуела спря кранчето на петрола за Куба

Венецуела спря кранчето на петрола за Куба

Прекратява ежедневните доставки за 2,6 млрд. долара