Професор Пол Кругман предупреждава, че редица икономически тенденции по света ще се превърнат в неизбежна глобална рецесия към края на 2019 г. или началото на следващата година, съобщава "Интернешънъл бизнес таймс".  

Кругман заяви, че няма едно конкретно голямо нещо, което да провокира ясна прогноза, а вместо това има редица инциденти, които се случват по едно и също време.

Той обяснява, че спадът в еврозоната в съчетание с дългогодишната търговска война между САЩ и Китай, данъчната политика на президента Тръмп и липсата на готовност на световните лидери увеличават рисковете от световно забавяне на икономиката.

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Навлезли са в опасна кризисна зона

Предупреждението на Кругман идва, въпреки че политиците изразяват надежда, че растежът ще се засили преди да се стигне до рецесия. Въпреки това повечето икономисти и много от водещите световни бизнес лидери се подготвят за най-лошото.

65-годишният професор, който печели Нобеловата награда за икономика през 2008 г. за работата си по новата икономическа география, описва и програмата на Доналд Тръмп за намаляване на данъците като "не много ефективна".

Той добавя, че разрастването на технологиите от десетилетия започва "да изглежда като балон, който може да стигне до дефлация". 

Кругман посочва проблеми с еврото. "Мястото, което в момента изглежда наистина близо до рецесията, е еврозоната."

ООН предупреди за сериозни последици от търговската война върху света

ООН предупреди за сериозни последици от търговската война върху света

Ще има валутни войни и девалвация, стагфлация, водеща до загуба на работни места и по-висока безработица

Миналата седмица ЕК значително намали прогнозата си за икономическия растеж за 2019 година.

Кругман обвинява и световните лидери, че не са направили достатъчно подготовка за бърз икономически център. "Основната грижа винаги е била, че никога нямаме ефективен отговор, ако нещата се забавят."

Той е съгласен с общоприетото схващане, че икономическият растеж в световен мащаб се забавя и ще продължи да се забавя през следващите години.

Но, като предупреждение допълва, че всички имат лоши резултати с прогнози за растеж.

Световната банка предупреждава за черни облаци над световната икономика

Световната банка предупреждава за черни облаци над световната икономика

Брекзит без сделка ще нанесе значителни икономически щети на Източна Европа