Около 100 хиляди IT-специалисти са напуснали Русия от началото на 2022 г., което е около 10% от общия брой служители на руските IT-компании, заяви ръководителят на Министерството на цифровото развитие, съобщенията и медиите на Русия Максут Шадаев, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Ако разгледаме двете вълни на масово заминаване на IT-специалисти, до 10% от служителите на високотехнологичните компании напуснаха страната и не се върнаха", каза министърът по време на заседание на Думата (цитат на агенция ТАСС). "Много се върнаха. Но ако разгледаме общо, около 100 хиляди IT-специалисти са извън страната."

Веднага след началото на пълномащабната война срещу Украйна много хора започнаха да напускат Русия, възразявайки срещу действията на властите или страхувайки се да бъдат призвани в армията. Когато през есента бе взето решение за мобилизация, броят на заминаващите рязко се увеличи.

Единна Русия планира да внесе в Държавната дума законопроект, забраняващ дистанционната работа за тези, които са напуснали Русия и са загубили данъчното си пребиваване. Окончателният списък на професиите, подлежащи на забрана, ще бъде определен от правителството.

Според изчисления на руски канал в "Телеграм", публикувани от Би Би Си, над 350 хиляди руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията, според други изчисления този брой вече надхвърля един милион. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяха разположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.

И да се разбунтува, Русия я чака нов „Путин”

И да се разбунтува, Русия я чака нов „Путин”

Ако Путин загуби войната в Украйна, пред Русия им два пътя казва в интервю за френския вестник Le Figaro историкът Франсоаз Том