По време на срещата си в четвъртък министрите от ОПЕК+ потвърдиха плана си, съгласуван по-рано, за увеличаване на производството през август с 648 000 барела петрол дневно.

Решението беше взето, "като се вземат предвид настоящите основни характеристики на петролния пазар и консенсусът по отношение на неговите перспективи".

Следващата среща на ОПЕК+ е насрочена за 3 август, пише Rerters.

Следователно до края на август съкращенията на производството с 9,7 млн. барела дневно, приети от май 2020 г., ще бъдат изчерпани. Споразумението ОПЕК+ е валидно до края на 2022 г.

Русия и Саудитска Арабия могат да произвеждат 11 млн. барела петрол на ден (без кондензат) през август, но техните бази, от които се отчита намалението, са 11,5 млн. барела на ден от май 2022 г.

ОПЕК намекна за ключово решение за Русия

ОПЕК намекна за ключово решение за Русия

Кремъл може да бъде изключен от организацията

Решението на мониторинговия комитет на ОПЕК+ да запази плана за увеличаване на квотата за добив на петрол с 648 000 барела дневно през август ще даде възможност за балансиран пазар, заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от "Интерфакс". Повече подробности не се дават, въпреки че международни анализатори очакваха руският добив на суров петрол се да намалее с около осем процента през тази година, най-вече заради натиска на наложените международни санкции.