Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че подкрепя опита на Европейската централна банка да накара австрийската банка Raiffeisen да напусне Русия - и призова за възможни санкции, ако не го направи, пише европейската редакция на Политико"

"Raiffeisen все още прави бизнес в Москва, в Русия, прави пари и в същото време плаща пари на руския бюджет", каза Моравецки.

"Трябва да се определи дата в (не толкова далечното бъдеще) компаниите да спрат да правят" бизнес в Русия, добави той. "И ако не, трябва да се задействат някои санкции или някакви действия."

11-ият пакет санкции на ЕС срещу Русия пресича заобикалянето на мерките

11-ият пакет санкции на ЕС срещу Русия пресича заобикалянето на мерките

Не е ясно дали Съюзът вече работи по новите наказателни мерки

Raiffeisen Bank играе ключова роля в руската икономика, като представлява около една четвърт от всички евро трансфери в страната, но нейните операции повдигат въпроси, тъй като войната на Русия срещу Украйна се проточва.

"Помолихме банките да продължат да наблюдават отблизо бизнеса в Русия и, в идеалния случай, да намалят мащаба и да го намалят, доколкото е възможно", каза говорителят на ЕЦБ.

Но Raiffeisen Bank все още не възнамерява да представи такъв план, разбира агенцията. А някои австрийски служители смятат действията за неоправдана чужда намеса.

Досега финансовата група проучва перспективите за съществуване на своя бизнес в Русия, "включително внимателно управлявано излизане" и е намалила кредитирането в страната.

Русия винаги ще остане важна за Европа, каза преди дни външният министър на Австрия Александър Шаленберг, като предупреди, че да се мисли обратното е заблуда, цитира тогава думите му Ройтерс.

Шаленберг защити втората по големина банка в страната, Raiffeisen Bank International, като каза, че е неразумно да се сочи с пръст банка за правене на бизнес в Русия, докато толкова много други западни фирми правят същото.

"Да мислим, че вече няма да има Русия и можем да се разделим с нея във всички области, е заблуда", каза Шаленберг пред Ройтерс, добавяйки, че въпреки че Австрия ще разхлаби връзките, това "не може да стане за една нощ".

Санкциите на ЕС срещу Русия: Въздействие и предизвикателства

Санкциите на ЕС срещу Русия: Въздействие и предизвикателства

Постигнати са три важни цели - решителност и единство на Запада, трайно влошен военен и икономически капацитет на Русия