Председателят на Африканския съюз (АС), президентът на Сенегал Маки Сол, ще се срещне с руския лидер Владимир Путин в петък, на фона на изострената продоволствената несигурност на континента заради войната в Украйна, потвърди говорител на АС пред POLITICO.

Сол и Муса Факи Махамат, председател на Комисията на Африканския съюз, ще пристигнат в Русия в четвъртък и ще се срещнат с Путин в петък.

Посещението е планирано "на фона на усилията на председателството на АС да допринесе за дескалиране на войната в Украйна и за освобождаване на запасите от зърнени култури и торове, чиято блокада засяга особено африканските страни", се казва в изявление на АС.

Сол се присъедини към дискусията на срещата на върха на Европейския съвет за продоволствената сигурност в сряда, като каза на лидерите на ЕС чрез видеовръзка, че недостигът на хранителни доставки в Африка е "много сериозен и тревожен". Русия, която нахлу в Украйна през февруари, блокира износа от черноморските пристанища на страната. Сол също повтори изявленията на френския президент Еманюел Макрон, който каза, че Африка и Европа "не трябва да попадат в капана" и трябва да се противопоставят на версията на Русия, която обвинява за недостига западните санкции. "Истината е тук в Африка", каза Сол пред европейските си колеги в сряда.

Африканският съюз също прие молбата на украинския президент Володимир Зеленски да представи видеообръщение пред организацията, се казва в изявлението.

Гутериш: Войната влошава световната продоволствена криза

Гутериш: Войната влошава световната продоволствена криза

Милиони са тласкани към глад, ако Русия не вземе мерки

Припомняме, че руският президент Владимир Путин  по време на телефонен разговор с италианския премиер Марио Драги заяви, че Русия е готова да допринесе за решаването на продоволствената криза, но само след като санкциите срещу Москва бъдат премахнати, според Кремъл, съобщава ТАСС.

Путин настоява, че настоящата ситуация с продоволствената сигурност е причинена от САЩ и ЕС и техни антируски забрани.

"Руската федерация е готова да даде значителен принос за преодоляването на продоволствената криза чрез износ на зърно и торове, при вдигане на политически мотивирани ограничения от страна на Запада", отбелязват от Кремъл.

Русия и Турция ще умуват заедно за морски коридор за износ от Украйна

Русия и Турция ще умуват заедно за морски коридор за износ от Украйна

Сергей Лавров пристига с военна делегация в Турция на 8 юни

Украйна работи с международни партньори за създаване на подкрепяна от ООН мисия за възстановяване на черноморските маршрути и износа на украинска селскостопанска продукция. Това заяви говорителят на външното министерство Олег Николенко, цитиран от "Ройтерс".

От началото на инвазията Русия превзе някои от най-големите морски пристанища в Украйна и нейният флот контролира основните транспортни маршрути в Черно море, блокирайки украинските доставки и задълбочавайки световната продоволствена криза.