В края на 2021 г. броят на свободните работни места във финансовата сфера в Лондон е надхвърлил нивата отпреди пандемията, което е знак, че набирането на персонал в сектора се е възстановило от кризата заради коронавируса, предаде Ройтерс.

Доклад на Morgan McKinley за набирането на персонал, който съдържа подробна информация за тенденциите в наемането на служители във финансовата индустрия в Лондон, показва, че през четвъртото тримесечие на 2021 г. свободните работни места във финансовата сфера са с 40% повече, отколкото през същия период на 2019 г., преди пандемията да удари икономиката.

Миналата година в Лондон са създадени над 32 000 работни места в областта на финансите, което е около два пъти повече в сравнение с 2020 г., като за това допринесъл и скокът през второто тримесечие, когато британската програма за ваксиниране позволи на повече хора да се върнат в офисите.

"В общи линии броят на работните места продължи да отразява окуражаващото възстановяване от въздействието на Брекзит, пандемията и локдауните", коментира Хакан Енвер, управляващ директор в Morgan McKinley. Той добави, че нарастващите инвестиции във финтех сектора в Лондон също са помогнали.

Половината от икономическата продукция на индустрията на финансовите услуги във Великобритания се генерира в Лондон. Според правителствените данни от декември 2020 г. секторът е допринесъл за близо една десета от общото производство във Великобритания.

Прехвърлянето на работни места от Лондон към ЕС се забавя въпреки Brexit

Прехвърлянето на работни места от Лондон към ЕС се забавя въпреки Brexit

Данните са за сферата на финансите