В Женева се провежда среща на представители на ООН и Русия, посветена на зърнената сделка. Това съобщи в петък на брифинг ръководителят на пресслужбата на женевската централа на световната организация Алесандра Велучи, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

"Срещата започна, тя се провежда в Двореца на нациите", каза тя.

Велучи добави, че руската делегация се ръководи от заместник-министъра на външните работи Сергей Вершинин, ООН е представена от генералния секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Грийнспан и заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

Според ръководителя на пресслужбата, участниците в срещата "ще продължат консултациите за подкрепа на усилията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за пълно изпълнение на двете споразумения, подписани на 22 юли в Истанбул". Велучи отбеляза, че "се надява, че тези дискусии ще допринесат за напредъка в улесняването на безпрепятствения износ на храни и торове от Русия към световните пазари".

ООН маха скоро ограниченията за руските храни

ООН маха скоро ограниченията за руските храни

Договорката върна Русия към зърнената сделка

Алесандра Велучи подчерта, че не са планирани пресконференции във връзка със срещата.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове за световните пазари. Меморандумът между Руската федерация и ООН предвижда участие на световната организация в работата по премахване на антируските ограничения, които възпрепятстват износа на селскостопанска продукция и торове. Друг документ разписва механизъм за износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна, контролирани от Киев. Създаден от Руската федерация, Турция, Украйна и ООН, Съвместният координационен център в Истанбул има за цел да инспектира кораби със зърно, за да предотврати контрабандата на оръжия и да изключи провокации. Сделката изтича на 19 ноември.

На 29 октомври Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно, сключено между Москва, Турция, Украйна и ООН. Кремъл заявява, че вече не може да гарантира безопасното преминаване на кораби от Украйна през Черно море, като обяснява това с нападението срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол.

Въпреки решението на Русия, Украйна, Турция и ООН договориха план за движение на 14 кораба в Черно море за понеделник, 31 октомври, в рамките на сделка за зърно. Беше съобщено, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна, а други два ще пристигнат в страната. Делегацията на ООН е информирала руската делегация за тези действия в съответствие с установените процедури.

На 2 ноември Русия се върна към сделката, което бе определено от Украйна като "провал на руския шантаж". Своевременно говорителят на Кремъл заяви, че връщането на Русия в сделката не означава нейното удължаване.