Москва изрази загриженост в ООН относно споразумението за износа на зърно през Черно море и е готова да отхвърли подновяването на сделката следващия месец, освен ако исканията ѝ не бъдат разгледани. Това заяви Генадий Гатилов, постоянният представител на Русия в ООН в Женева, пред "Ройтерс".

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция през юли, даде възможност на Украйна да възобнови износа на зърно от черноморските си пристанища, които бяха блокирани след нахлуването на Русия. От своя страна Москва спечели гаранции за собствения си износ на зърно и торове.

Споразумението помогна да се предотврати глобална продоволствена криза - Русия и Украйна са два от най-големите износители на зърно в света, а Русия е най-големият износител на торове.

Москва обаче многократно се оплакваше от прилагането на сделката и твърдеше, че все още среща трудности при продажбата на торове и храни.

Лавров: Западът не спазва ангажимента да улесни руския износ на храни

Лавров: Западът не спазва ангажимента да улесни руския износ на храни

Това е част от споразумението за зърнените коридори

Гатилов заяви, че вчера Русия е изпратила писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в което е изложен списък с оплаквания. Представители на ООН трябва да дойдат в Москва в неделя, за да обсъдят подновяването на споразумението.

"Ако видим, че нищо не се случва от руската страна на сделката - износ на руско зърно и торове - тогава, извинете, но ще трябва да погледнем на това по различен начин", предупреди той.

Запитан дали Русия може да откаже подновяването на сделката за зърно, Гатилов отвърна: "Възможно е. Ние не сме против доставките на зърно, но това споразумение трябва да бъде равнопоставено и честно прилагано от всички страни".

Той отбеляза, че вижда все по-малко перспективи за уреждане чрез преговори на почти осеммесечната война в Украйна и припомни "терористичните актове", като експлозията на Кримския мост.

Русия: Зърнената сделка ще заработи само ако няма пречки и пред руския износ
Обновена

Русия: Зърнената сделка ще заработи само ако няма пречки и пред руския износ

Има коридор за корабите, който не налага разминиране

Всичко това затруднява постигането на политическо решение, обобщи дипломатът.

Вашингтон заяви, че твърденията на Русия, че е отворена за преговори за развоя на войната, са "поза", тъй като тя продължава да нанася удари по украински градове.

Запитан за перспективата за среща между президента Владимир Путин и колегата му от САЩ Джо Байдън, Гатилов посочи, че това не е осъществимо предвид нивата на военна подкрепа на САЩ за Украйна. Това прави САЩ част от конфликта, категоричен бе той.

Той обаче беше по-оптимистично настроен към други договорени резултати, като достъпа до помощ и допълнителна размяна на военнопленници.