Присъствието на руски войски на територията на няколко компресорни станции в Украйна представлява риск за безпроблемните доставки на газ за Европа. За това предупреди операторът на газопреносната мрежа в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Не се уточнява обаче колко станции са засегнати и къде се намират те.

"Призоваваме военните сили незабавно да напуснат територията на компресорните станции и да спрат да се опитват да повлияят на операциите на газотранспортната система", се посочва в изявление на оператора.

Украйна получава близо 3 млрд. долара годишно за транзита на руски газ към Европа

Украйна получава близо 3 млрд. долара годишно за транзита на руски газ към Европа

Страната обаче не правела нищо за модернизиране на газопреносната мрежа

Той предупреждава, че намесата в технологични процеси на операциите на газотранспортната система поражда значителни рискове за сигурността на продължаващото транспортиране на газ за потребителите в Украйна и Европа.

Има реална опасност за транзита на газ за Европа заради присъствието на руски военни сили на територията на компресорните станции в Украйна, подчерта директорът на оператора на газотранспортната система на Украйна Серхий Макогон.

Около 41,6 милиарда кубически метра руски газ е транспортиран през Украйна до Европа през 2021 г. Това прави ключов този маршрут за доставка, въпреки че се отчита 25% спад в сравнение с предходната година, тъй като Москва търси алтернативни маршрути.

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че газопреносната система (ГТС) на Украйна е напълно натоварена по руските договори за доставка на газ за Европа.

"Дори газотранспортната система на Украйна по нашите договори е натоварена на сто процента. Това е изненадващо, но вярно", каза Путин на среща с членове на правителството в четвъртък, съобщава ТАСС.

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Русия заплаши да спре доставките на газ по "Северен поток 1"

Европейските политици трябва честно да предупредят своите гражданите