Сърбия и Република Северна Македония ще работят заедно за решаването на проблема с българската такса за транспорт на газ през страната. Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от БТА и "Танюг".

Тя обяви това на пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски в отговор на въпрос на македонски журналист дали РСМ, Сърбия и Унгария може заедно да участват в решаването на проблема, засягащ и трите страни.

По време на работно посещение в Скопие вчера унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че с македонския му колега са се договорили двете държави да координират действията си за отпадане на въведената от България извънредна такса за транзит на руски газ.

Бърнабич подчерта, че е абсолютно съгласна със заявеното преди това от Ковачевски, а именно, че става въпрос за нелегално въведен данък.

ЕК: България ще реши къде да отидат парите от таксите за транзита на руски газ

ЕК: България ще реши къде да отидат парите от таксите за транзита на руски газ

Причината е, че става въпрос за национална мярка

До края на годината трябва да завършим допълнителното свързване на газовата инфраструктура с България, газовия интерконектор Ниш-Димитровград, за да се включим към алтернативни източници на газ, посочи тя.

По нейни думи предвидимостта е ключова, когато се планират инвестиции и енергийна инфраструктура.

Бърнабич увери, че Сърбия и Северна Македония заедно ще се занимаят с въпроса.

Очакваме подкрепа от ЕС, но и разбиране от колегите от България, подчерта сръбският премиер.

Припомняме, от 13 октомври България въведе извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през своя територия в размер на 20 лв./мВтч.

РСМ вече обяви, че заради извънредната такса ще иска обезщетение от България и допълнителна подкрепа от ЕС.

Скопие се обърна към ЕК заради транзитната ни такса за руския газ

Скопие се обърна към ЕК заради транзитната ни такса за руския газ

При нужда РСМ ще реагира пред международните съдилища

България не внася газ от Русия за собствени нужди след едностранното спиране на доставките от страна на Руската федерация през април 2022 г.

През страната ни обаче минава маршрутът на силно намалелите потоци по тръбопроводите, по които Русия изпраща газ към Европа. Почти половината от руския тръбопроводен газ влиза в България от Турция чрез връзката "Турски поток" за по-нататъшни доставки към Унгария, Сърбия и други части на Южна Европа.

При изграждането на т.нар. "Балкански поток" българските власти бяха критикувани освен за всичко друго и че дори не са осигурили възможности и разклонения българските потребители да се възползват от доставки, а страната ни само транзитира газ. За сметка на това проектът бе изграден скоростно, докато българо-гръцката газова връзка се бавеше.

Унгария иска наказателна процедура срещу България заради таксата върху руския газ

Унгария иска наказателна процедура срещу България заради таксата върху руския газ

Според Будапеща тя противоречи на търговските правила, митническия съюз и Енергийната харта