Правителството на Германия готви спасителен фонд от 200 милиарда евро, който има за цел да помогне в битката срещу растящите цени на газа. Това обяви на брифинг канцлерът Олаф Шолц.

"Германското правителство ще направи всичко по силите си, за да намали цените. Сега поставяме голям защитен чадър", подчерта той.

Освен това Шолц сподели, че "таванът на цените на енергията ще дойде незабавно", тъй като се очаква експертната комисия "да проведе спешни консултации и да представи предложения".

Шолц: Германия ще запълни газовите хранилища над 90%

Шолц: Германия ще запълни газовите хранилища над 90%

За ядрената сделка с Иран, Шолц не очаква споразумение с Иран в близко бъдеще

Планът ще включва спирачка на цените на природния газ, която ще бъде финансирана чрез Фонда за икономическа стабилизация, използван преди това по време на кризата, причинена от пандемията на коронавирус.

По време на брифинга германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази опасения, че настоящата енергийна криза, пред която е изправена страната, ще "доведе до социална и икономическа криза".

Миналата седмица правителството на страната обяви, че се е съгласило да национализира най-голямата компания за внос на газ в страната - Uniper. По този начин се разширява държавната намеса в индустрията, за да се предотврати недостига на енергия в резултат на войната на Русия в Украйна.

Оли Рен предупреди срещу прекомерни харчове за енергийни помощи

Оли Рен предупреди срещу прекомерни харчове за енергийни помощи

Той призова за подпомагане само най-бедните