Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо и нейният китайски колега изразиха желание да подобрят търговските условия между двете страни в понеделник. Раймондо започна посещение в Пекин, целящо затопляне на охладнелите отношения, но нито една от страните не изглежда склонна да направи отстъпки по основните искания на другата, обобщава разговорите Асошиейтед Прес.

Раймондо се присъедини към други американски високопоставени служители, включително министъра на финансите Джанет Йелън, които посетиха Китай през последните три месеца. Те изразиха оптимизъм за подобряване на комуникацията, но обявиха, че няма напредък по отношение на технологиите, сигурността, правата на човека и други спорове, които сринаха отношенията до най-ниското им ниво от десетилетия.

От своя страна правителството на китайския лидер Си Дзинпин иска да съживи интереса на чуждестранните инвеститори към Китай, докато се опитва да се справи със задълбочаващия се икономически спад.

Пекин е готов да работи заедно за "насърчаване на по-благоприятна политическа среда за по-активно сътрудничество" и "засилване на двустранната търговия и инвестиции", каза министърът на търговията Ван Вентао пред Раймондо. Той не даде подробности за възможни инициативи.

Раймондо каза, че двете страни работят върху установяването на "нов обмен на информация" за "по-последователно свързване".

"Изключително важно е да имаме стабилни икономически отношения", каза тя. "Вярвам, че можем да постигнем напредък, ако сме директни, открити и практични."

Пекин прекъсна диалога с Вашингтон по военни, климатични и други въпроси през август 2022 г. като отмъщение за посещението в Тайван на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси . Управляващата комунистическа партия смята, че самоуправляващата се островна демокрация е част от нейната територия и възразява чужди правителства да осъществяват официални контакти с Тайпе.

Държавната преса отразява положително американските посещения в Пекин, но Китай не дава индикации, че може да промени търговската, стратегическата политика, политиката за достъп до пазара и други политики, които безпокоят Вашингтон и неговите азиатски съседи.

Преди да отлети от Вашингтон, Раймондо каза пред репортери, че търси "действени, конкретни стъпки", за да "продължи напред" в сферата на търговските отношения, но не даде подробности. Тя каза, че е реалист и че "предизвикателствата са значителни".

Посещенията се провеждат съгласно споразумение, постигнато от Си и президента Джо Байдън по време на среща през ноември миналата година в Индонезия.

Байдън нарече Си Дзинпин диктатор

Байдън нарече Си Дзинпин диктатор

Си Дзинпин е смутен от инцидента със шпионския балон

През юни държавният секретар Антъни Блинкен се срещна със Си за 30 минути по време на посещение, което беше отложено от февруари, след като китайски балон за наблюдение навлезе във въздушното пространство на САЩ. Китайският лидер призова Вашингтон да промени политиката по отношение на Тайван и други въпроси и отхвърли искането за възобновяване на сътрудничеството между военните.

Миналата седмица, в деня, в който беше обявено посещението на Раймондо в Пекин, Вашингтон извади 27 китайски компании от черен списък, който ограничава достъпа до американски технологии.

Решението "може да е помогнало се смажат колелата за пътуването на Раймондо", казаха Ана Аштън и Кайли Миликен от Eurasia Group в доклад.

Това предполага, че Вашингтон "постига скромен, но измерим напредък с Пекин във възстановяването на ограничената комуникация между правителството", пишат Аштън и Миликен. "Посещението на Раймондо може да доведе до допълнителен напредък."

Основно оплакване на Китай са ограниченията за достъп до процесорни чипове и други американски технологии, които заплашват да попречат на амбицията на Пекин да развива изкуствен интелект и други индустрии. САЩ наложиха тези ограничения от съображения за сигурност. Тези ограничения засегнаха тежко водещата високотехнологична компания на Китай "Хуауей". Вашингтон също убеди Нидерландия и Япония да се присъединят в блокирането на китайския достъп до инструменти за производство на усъвършенствани чипове.

"По въпросите на националната сигурност няма място за компромис", но по-голямата част от американско-китайската търговия "не включва опасения за националната сигурност", каза Раймондо на Ван. "Ангажирам се с насърчаването на търговията и инвестициите в тези области, които са в наш взаимен интерес."

Раймондо защити стратегията за "намаляване на риска" на администрацията на Байдън, която се опитва да увеличи вътрешното производство на полупроводници и други високотехнологични стоки в САЩ и да създаде допълнителни източници на доставки, за да намали шансовете за смущения. Пекин разкритикува това като опит за изолиране на Китай и възпрепятстване на неговото развитие.

"Няма за цел да възпрепятства икономическия прогрес на Китай. Ние вярваме, че силната китайска икономика е нещо добро", каза Раймондо пред Ван. "Искаме здравословна конкуренция с Китай. Разрастваща се китайска икономика, която играе по правилата, е в интерес и на двете страни."

Ван Вентао посети Вашингтон през май. Правителството на САЩ покани външния министър Ван И във Вашингтон, но плановете за това не бяха обявени.

Раймондо също трябва да се срещне с премиера на Китай Ли Цян, както и с други официални лица.

През юни Байдън добави 59 китайски компании, включително военни изпълнители и производители на полупроводници, към списък с организации, в които на американците е забранено да инвестират.

Миналата седмица Вашингтон одобри продажбата на оръжие на Тайван за 500 милиона долара, включително оборудване за проследяване за модернизирани изтребители F-16.

Китай обвини САЩ, че спират развитието му

Китай обвини САЩ, че спират развитието му

Това е първа по рода си толкова остра и координирана позиция