Съединените щати облекчиха режима на санкции за внос на селскостопански продукти от Русия, включително разрешаване на доставките на храни, торове и репродуктивни материали. Това съобщиха от Министерството на финансите на САЩ, цитирани от ТАСС.

Според публикувания документ от ограниченията освен някои селскостопански продукти се изваждат лекарства, медицинско оборудване, резервни части и софтуер, необходими за функционирането му, както и средства, свързани с превенция, диагностика или лечение на COVID-19. 

Белият дом по-рано потвърди, че санкциите срещу Руската федерация не засягат хуманитарната помощ.

Припомняме, че след началото на руската инвазия срещу Украйна САЩ и колективния Запад наложиха безпрецедентни икономически и финансови санкции на Руската федерация, които блокираха почти напълно възможността за всякакви търговски отношения, като санкциите първоначално не засегнаха износа на енергоизточници от Русия, но в последствие САЩ и други страни наложиха забрана и за този внос.

Още с поскъпването на природния газ през есента бе засегнато тежко производството на селскостопански торове и някои заводи в Западна Европа спряха производството им. Това постави под въпрос възможността за наторяване на селскостопанските посеви през пролетта, което пък води след себе си риск от световна продоволствена криза.

Украйна обвини Русия, че целенасочено проваля сеитбата

Украйна обвини Русия, че целенасочено проваля сеитбата

Страната имала запаси за две години

Освен това заради военните действия в Украйна възникват опасения за реколтата в тази страна, която е основен производител на зърнени култури и слънчоглед и основен техен износител за страните от Африка и Близкия изток. Блокирането на черноморските пристанища на Украйна също би затруднило износа на подобни продукти.

Конфликтът в Украйна застрашава реколтата

Конфликтът в Украйна застрашава реколтата

Има недостиг и на семена и торове

На фона на всички тези събития много страни наложиха временни забрани за износ на основни хранителни продукти като пшеница, царевица и растително масло.

Сърбия спира износа на брашно, царевица, пшеница и олио

Сърбия спира износа на брашно, царевица, пшеница и олио

Според него страната му и регионът разполагат с достатъчни количества