Румънските власти дадоха на американския енергиен гигант "Шеврон" сертификатите, необходими за да започне да проучва за шистов газ в източната част на страната. С това Румъния отмени решението си от април миналата година, когато спря проучванията на "Шеврон", пише Euractiv.

Решението тогава дойде след девет месеца на протести в югоизточната част на Румъния, по-специално в град Вама Веке, където трябваше да започне проучването за шистов газ.

С огромно мнозинство Сенатът на страната отхвърли предложението за забрана на шистов природен газ. Предложението за отмяна на забраната за проучвания е на партията на министър-председателя Виктор Понта, направено докато партията му бе в опозиция.

Понта встъпи в длъжност през май, а през декември бе преизбран на поста. Подкрепата за шистовия газ от правителството на Понта не е изненада. Самият Понта заяви на 25 януари, че подкрепя шистовия газ.

"Проучване, да. След потвърждение за съществуването или несъществуването на шистов газ, което ще отнеме пет години, ние ще вземем решение, което предполага, че да, ние ще използваме шистов газ, при спазване на всички европейски и световни стандарти за опазване на околната среда", каза Понта.

"Шеврон" получава сертификати за зониране в Източна Румъния, които му дават възможност да изследва за шистов газ, въпреки полемиката около ефекта върху околната среда на агресивният процес на извличане, наречен Fracking.

Следващата стъпка за "Шеврон" е да се получи разрешение за строеж, преди да започне проучвателни сондажи.

От ЕС засега отказват да коментират решения на отделни страни-членки за забрана или за разработване на шистов газ. Според едно скорошно проучване, публикувано от Европейската комисия, няма нужда от специфично законодателство на ЕС за шистов газ, поне за момента.